Кількість хворих на рак протягом наступних 20 років може зрости на 60% – ВООЗ

За даними ВООЗ, у період із 2000-го до 2015 року ймовірність смерті від раку знизилася на 20% у країнах із високим рівнем доходу, із низьким – лише на 5%
Фото: pixabay.com

У країнах із середнім і низьким рівнем доходу кількість онкологічних захворювань упродовж 20 років може зрости приблизно на 81%, повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я.

У разі збереження нинішніх тенденцій протягом наступних 20 років кількість онкологічних захворювань може зрости на 61%. Про це йдеться у звіті, опублікованому 4 лютого пресцентром Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

У 2019 році, повідомили у ВООЗ, послуги комплексного лікування від раку у країнах із високим рівнем доходу надали в 90% випадків, тоді як у державах із низьким рівнем доходу комплексне лікування надали тільки 15% хворих. У період із 2000-го до 2015 року ймовірність смерті від раку знизилася на 20% у країнах із високим рівнем доходу, із низьким – лише на 5%.

“Це тривожний сигнал, який спонукає нас до дій щодо усунення неприпустимих нерівностей між службами онкологічної допомоги в багатих і бідних країнах. За наявності у людей доступу до систем первинної і спеціалізованої медичної допомоги стане можливим виявлення онкологічних захворювань на ранній стадії, їх ефективне лікування й повне зцілення. Рак не має бути смертним вироком ні для кого й ніде“, – заявив помічник гендиректора ВООЗ із питань загального охоплення послугами охорони здоров'я та інфекційних і неінфекційних захворювань Рен Мінхой.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус зазначив, що завдяки "активним заходам у налагодженій боротьбі проти онкозахворювань" щонайменше 7 млн хворих на рак можна буде врятувати протягом найближчих 10 років.

За його словами, є "широке коло заходів, які довели свою ефективність у запобіганні новим випадкам онкологічних захворювань". Серед них Гебреєсус назвав боротьбу із вживанням тютюну, який є причиною 25% випадків смерті від онкологічних захворювань, вакцинацію проти гепатиту B для профілактики раку печінки, скорочення випадків раку шийки матки за допомогою вакцинації проти вірусу папіломи людини, скринінг та лікування, а також надання доступу до паліативної допомоги, включно з купіруванням болю.

4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком. За даними ВООЗ, рак є однією з основних причин смерті у світі. У 2012 році від ракових захворювань померло 8,2 млн осіб, у 2018-му – майже 10 млн.