Чотири арабські країни готові до переговорів із Катаром про припинення бойкоту

Глави МЗС чотирьох арабських країн обговорили катарську проблему
Фото: وزارة الخارجية / Twitter

Якщо Катар заявить про готовність припинити фінансування тероризму, ті, хто бойкотує у країні, розпочнуть із ним переговори, заявили міністри закордонних справ Бахрейну, ОАЕ, Єгипту й Саудівської Аравії.

Чотири арабські держави готові почати переговори про припинення бойкоту Катару. Про це 30 липня йдеться в комюніке за підсумками зустрічі в Манамі міністрів закордонних справ Бахрейну, Саудівської Аравії, Єгипту та ОАЕ, яке публікує прес-служба МЗС Бахрейну.

Головною умовою початку переговорів є готовність Катару припинити фінансування тероризму й екстремізму, припинення "поширення ненависті й підбурювання", а також публічна обіцянка катарської влади не втручатися в справи інших країн, ідеться в повідомленні.

На початку червня про припинення дипломатичних відносин із Катаром заявило 10 держав: Саудівська Аравія, Єгипет, ОАЕ, Бахрейн, Ємен, Лівія, Мальдіви, Маврикій, Мавританія й Коморські острови. Вони звинувачують катарську владу в підтримці діяльності єменських повстанців-хуситів, "спонсорованих Іраном" терористів, а також угруповань "Аль-Каїда" й "Ісламська держава".

22 червня Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет і Бахрейн передали Досі список із 13 вимог, які потрібно виконати для припинення ембарго. На виконання умов Катару дали 10 днів.

Серед вимог – припинення мовлення телеканала Al Jazeera та зв'язків з Іраном, а також закриття турецької військової бази в Катарі.

У Катарі умови назвали нереалістичними й такими, що суперечать правам людини.

Однак 21 липня емір Катару Тамім бін Хамад Аль Тані у телевізійному зверненні заявив, що його країна "відкрита до діалогу".