Crew Dragon готується до посадки на воду, першої для космічних кораблів із 1975 року

Герлі (ліворуч) і Бенкен готуються до польоту на Землю
Фото: Intl. Space Station / Twitter

Приватний космічний корабель Crew Dragon з астронавтами NASA Дугом Герлі і Бобом Бенкеном, повертаючись із МКС, має приводнитися в Атлантичному океані. Бенкен заявив, що посадка на воду незвичайна для нинішнього покоління астронавтів.

Астронавти NASA Боб Бенкен і Дуг Герлі, які беруть участь у першій місії приватного космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX, повідомили, що готові під час повернення на Землю виконати посадку на воду. Про це вони розповіли журналістам 7 липня під час пресконференції, яку транслювали в записі NASA в YouTube.

Відстикування корабля від Міжнародної космічної станції заплановано на серпень. Crew Dragon має приводнитися в Атлантичному океані біля берегів Флориди.

За словами Бенкена, приблизно за три тижні екіпаж одержить повний огляд усіх процедур, які необхідно виконати під час зворотного польоту.

Останню посадку на воду в історії космічних польотів датовано 24 липня 1975 року. Американський корабель "Аполлон" після завершення спільної із СРСР місії сів в океані недалеко від Гавайських островів.

"Посадка на воду мало знайома нашому поколінню астронавтів. Ми маємо намагатися щосили, коли приводнимся, чекаючи, поки команда SpaceX підніме капсулу з води і витягне нас із капсули. Ми з Дугом. як і будь-які астронавти, які готуються до повернення додому, зосереджені на тому, щоб до цього моменту перебувати в найкращій фізичній формі", – сказав Бенкен.

Герлі додав, що Crew Dragon – повністю автоматизований корабель, але можливість ручного управління передбачено, й екіпаж буде готовим втрутитися за необхідності.

30 травня ракета Falcon 9 вивела на навколоземну орбіту корабель Crew Dragon із двома астронавтами. 31 травня Crew Dragon успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції в автоматичному режимі. Ракету і корабель спроєктовано і побудовано компанією Ілона Маска SpaceX.

Це перший в історії створений приватною компанією апарат, який прибув на МКС. Цим запуском США відновили програму пілотованих польотів, перервану 2011 року із закінченням програми шатлів. Із того моменту американські астронавти літали в космос на російських ракетах "Союз".

Точна дата повернення астронавтів залежить від погодних умов у районі узбережжя Флориди.