Денісова: Інформації про візити до українських ув'язнених у РФ не надано. Це невиконання гарантій президента РФ

Денісова звернулася до російської сторони щодо організації візитів до ув'язнених
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Український омбудсмен Людмила Денісова заявила, що уповноважений із прав людини РФ не відреагувала на запропоновані українською стороною варіанти проведення моніторингових візитів до ув'язнених.

23 червня уповноваженому з прав людини РФ українська сторона надала два варіанти розроблених планів проведення моніторингових візитів до ув'язнених, на які в Росії досі не відреагували. Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 25 липня у Facebook.

"Інформації про можливість проведення моїх візитів до громадян України, які утримуються в пенітенціарних закладах на території РФ та Кримського півострова, не надано. Я це розцінюю як невиконання гарантій, наданих президентом РФ", – заявила вона.

Денісова зазначила, що офіс омбудсмена звернувся до керівника робочого апарату омбудсмена РФ із проханням терміново надати варіанти дорожніх карт відвідувань осіб, ув'язнених на території України, "з урахуванням необхідності здійснення візитів обома уповноваженими з дотриманням принципів синхронності, взаємності та дзеркальності".

9 червня президент України Петро Порошенко телефоном обговорив із президентом РФ Володимиром Путіним питання українських політв'язнів. Лідери домовилися, що омбудсмени обох країн найближчим часом відвідають ув'язнених громадян.

13 червня Денісова вирушила в Росію. Протягом перебування у РФ їй не вдалося зустрітися з жодним українським політв'язнем. Водночас омбудсмен кілька разів намагалася потрапити до Сенцова.

Уповноважений із прав людини у РФ Тетяна Москалькова заявила, що Денісова не зможе без неї відвідати Сенцова, оскільки режисер має російський паспорт, за який особисто розписувався. А згідно з російським законодавством український омбудсмен не може самостійно відвідувати громадян РФ.

Уранці 28 червня Денісова повідомила, що прибула до міста Лабитнангі і планує зустрітися із Сенцовим. Спікер Москалькової Олексій Зловєдов повідомив, що та приїхала в Лабитнангі, щоб відвідати режисера, а Денісова прибула в регіон "абсолютно самостійно", і її спільного відвідування ув'язненого з російським омбудсменом не заплановано.

Денісова зазначила, що кортеж Москалькової 28 червня проїхав повз неї. "Із-за воріт я бачу, що люди, які приїхали кортежем, ходять по території, Москалькова робить селфі... А нам усім болить Сенцов, який голодує вже 46-й день. І ми не маємо точної інформації, що з ним і як він почувається... А російський омбудсмен вийде звідти і знову щось говоритиме на кшталт "лікувального голодування", – заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Москалькова 28 червня після зустрічі із Сенцовим повідомила, що "його стан здоров'я загалом задовільний, але все одно залишається занепокоєння щодо розвитку подій, оскільки 46-й день голодування, а це завжди потребує великої уваги".

Денісова заявила, що не вірить інформації Москалькової про стан здоров'я Сенцова.