Держдепартамент США підготував другий пакет санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів

У серпні 2018 року в Держдепартаменті США вирішили накласти санкції на РФ за використання хімічної зброї під час замаху на Скрипаля
Фото: ЕРА

За словами заступника держсекретаря США Андреа Томпсон, новий пакет санкцій проти Росії через отруєння у Великобританії колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії – частина розширеної стратегії Сполучених Штатів щодо Російської Федерації.

Державний департамент Сполучених Штатів передав главі відомства Майку Помпео і президентові США Дональду Трампу другий пакет санкцій проти Росії через отруєння у Великобританії колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, заявила на слуханнях у Сенаті заступник держсекретаря Андреа Томпсон. Відео опубліковано 15 травня на сайті комітету з міжнародних відносин Сенату США.

Томпсон зазначила, що нові санкції – частина розширеної стратегії США щодо Росії.

У серпні 2018 року в Держдепартаменті США ухвалили рішення накласти санкції на Росію за використання хімічної зброї під час замаху на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля у Великобританії.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков назвав нові санкції незаконними і відкинув будь-які звинувачення на адресу РФ у справі Скрипалів. У МЗС РФ пообіцяли "дзеркально" відповісти на нові санкції США.

Колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли в березні 2018 року розробленим у РФ нервово-паралітичним агентом "Новачок". Їм удалося вижити після замаху.

У прокуратурі Британії назвали прізвища, під якими підозрювані у скоєнні отруєння в'їхали в країну – Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей стверджувала, що вони є офіцерами ГРУ.

Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили в телеінтерв'ю, що справді були в Солсбері в березні, але їздили туди суто на екскурсію – оглянути давній собор. Свою причетність до отруєння та до роботи в ГРУ вони заперечували.

У розслідуванні групи Bellingcat і The Insider опублікували дані, згідно з якими людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник Головного управління Генштабу РФ Анатолій Чепіга. 8 жовтня було оприлюднено результати другого розслідування, згідно з яким справжнє ім'я "Петрова" – Олександр Мішкін, і він є військовим лікарем, випускником Військово-медичної академії імені Кірова.

Наприкінці вересня про третього підозрюваного у справі про отруєння Скрипаля написала газета The Daily Telegraph. Російське інтернет-видання "Фонтанка" повідомило 10 жовтня, що офіцер розвідки Сергій Федотов був у Лондоні одночасно з "Бошировим" і "Петровим".

У новій частині спільного розслідування The Insider і Bellingcat, опублікованій у лютому 2019 року, ішлося про те, що офіцера Головного управління Генштабу РФ Дениса Сергєєва (він же Сергій Федотов) вдалося ідентифікувати, звіривши з фото майже 20-річної давнини.

6 січня 2019 року The Telegraph написала, що влада Великобританії встановила всі обставини замаху на Скрипалів, а також слід, який веде просто до президента Росії Володимира Путіна.