До отруєння Скрипалів причетні шестеро росіян із загону "Чистильники" – ЗМІ

Скрипалів отруїли в березні у Солсбері
Фото: ЕРА

Четверо росіян із загону The Cleaners ("Чистильники") займалися підстрахуванням співробітників ГРУ Руслана Боширова й Олександра Петрова, підозрюваних в отруєнні екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, пише британський таблоїд Daily Mirror.

До отруєння екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, окрім підозрюваних Олександра Петрова та Руслана Боширова, причетні ще чотири людини. Про це 8 вересня з посиланням на джерело у британських спецслужбах повідомив британський таблоїд Daily Mirror.

Співрозмовник видання заявив, що загін, задіяний в отруєнні Скрипалів, відомий як The Cleaners ("Чистильники").

За його словами, четверо неназваних учасників групи займалися підстрахуванням Боширова і Петрова. Зокрема, допомагали слідкувати за пересуваннями Скрипалів, щоб ті не повернулися додому завчасно.

Петров і Боширов прибули в лондонський аеропорт Гатвік 2 березня. Інші "Чистильники" прилетіли приблизно в той самий час, але в інші аеропорти. Джерело в розвідці повідомило, що вони використовували реальні ідентифікаційні дані ув'язнених тюрем ЄС, тому візи їм не знадобилися.

Співрозмовник Daily Mirror зазначив, що Боширов і Петров за рік до інциденту кілька разів відвідували Великобританію, щоб "залишити паспортний слід" – тому їхній приїзд у березні 2018 року не викликав підозр. Джерело заявило, що співробітники ГРУ використовували класичне прикриття: зображували багатих росіян, зацікавлених у придбанні нерухомості.

Скрипаля і його дочку Юлію було отруєно нервово-паралітичним агентом "Новачок" у березні 2018 року у британському Солсбері. Жінку виписали з лікарні у квітні, а колишнього шпигуна – у травні.

Лондон стверджує, що "Новачок" розробили в Росії. Москва цю інформацію заперечує.

5 вересня у прокуратурі Британії назвали імена підозрюваних у нападі на Скрипалів, це росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей заявила, що вони є офіцерами Головного розвідувального управління РФ.

Вона додала, що Великобританія не буде просити РФ про екстрадицію підозрюваних. За словами Мей, Лондон видав європейський ордер на їхній арешт і незабаром видасть "червону картку" Інтерполу.

У МЗС РФ заявили, що фото й імена Петрова і Боширова ні про що їм не кажуть.

Видання The Sun писало 6 вересня, що Петров і Боширов – не справжні імена, водночас секретна служба Великобританії має справжні дані цих людей.

Мей підкреслила після оголошення інформації про підозрюваних, що Лондон має намір домагатися розширення санкцій ЄС проти Росії.