Дочка Путіна увійде в наглядову раду центру з досліджень геному росіян, головним інвестором буде "Роснефть" – ВВС

35-річну Воронцову знають як дочку Путіна, сам президент Росії публічно цього не визнавав
Скріншот: Roscongress / YouTube

У Росії створили центр, завдання якого – комплексні дослідження у сфері генетичних технологій і генетичного редагування. Корпорація "Роснефть" готова витратити на проєкт $1 млрд, а в керівництво центру увійде Марія Воронцова, яку називають старшою дочкою президента Росії Володимира Путіна, повідомила ВВС.

Корпорація "Роснефть" і дитяча ендокринологиня Марія Воронцова, яку називають старшою дочкою президента РФ Володимира Путіна, стали учасниками масштабного проєкту у сфері генетичних досліджень, який має вивести Росію в лідери галузі до 2027 року. Про це 29 квітня повідомила ВВС.

28 квітня в Москві було зареєстровано центр "Розвиток генетичних технологій", адреса – Москва, Шаболовка, 10. Там же розташований офіс "Роснефти".

Директором центру став відомий російський біолог, помічник глави "Роснефти" Ігоря Сєчина Костянтин Северинов, Сам Сєчин очолить наглядову раду, до складу якої можуть увійти віцепрем'єрка Тетяна Голікова, помічник президента Росії Андрій Фурсенко і Марія Воронцова.

Як розповів британській телерадіокорпорації співрозмовник у керівництві "Роснефти", генетичний центр – "це проєкт дочки президента, дадуть усе, що потрібно". Інший інсайдер, ознайомлене з деталями угоди уряду та "Роснефти" про запуск проєкту, уточнив, що протягом найближчих семи років нафтова компанія виділить на генетичні дослідження від $500 млн до $1 млрд, хоча вони і не є для неї профільними.

Однак ще один співрозмовник, обізнаний із проєктом, стверджує, що його "не робили спеціально під Воронцову", він є "стратегічною річчю".

Як розповіли ВВС три співрозмовники, ознайомлені з деталями проєкту, організація зосередиться на секвенуванні (повному генетичному аналізі) жителів Росії. Під час дослідження планують з'ясувати, чи є типові для російського етносу "генетичні злами", які можна виявити і згодом відредагувати. Програма-мінімум – з'ясувати, які "злами" є в окремих учасників дослідження.

У межах дослідження планують зібрати для вивчення генетичний матеріал 100 тис. росіян – переважно братимуть у співробітників "Роснефти" в межах планової диспансеризації, розповіли джерела.

Місцем роботи Марії Воронцової вказано Науковий медичний центр ендокринології МОЗ РФ, у якому вона працює провідним науковим співробітником дитячого відділення тиреоїдології, репродуктивного та соматичного розвитку. ЗМІ писали, що вона дуже цікавиться генетикою, входить у раду з реалізації федеральної науково-технічної програми розвитку генетичних технологій.

Воронцовій (також відомій як Марія Фаассен) 35 років. Журнал The New Times 2016 року писав, що вона 2011 року з відзнакою закінчила факультет фундаментальної медицини МДУ. Після народження дочки захистила дисертацію на ендокринологічну тематику.

У липні 2019 року ВВС повідомляла, що Воронцова зайнялася бізнесом – із 2019 року вона є одним із засновників акціонерного товариства "Номеко", куди вклала 100 тис. руб. (приблизно $1500), що на момент реєстрації відповідало частці 20%.

Путін жодного разу публічно не визнавав Воронцової та її молодшої сестри Катерини Тихонової своїми дочками.