Двоє свідків у справі колишнього російського губернатора Бєлих змінили свідчення на його користь

Екс-губернатор заявляв, що хабар у 2016 році йому вручили обманом
Фото: ЕРА

Екс-міністр лісового господарства Кіровської області Равіль Ахмадуллін і колишній прес-секретар губернатора Микити Бєлих, обвинуваченого в хабарництві, Борис Веснін не змогли пояснити, чому змінили свідчення на суді.

У Пресненському суді Москви 1 листопада у справі екс-губернатора Кіровської області Микити Бєлих, обвинуваченого в отриманні хабарів, допитали екс-міністра лісового господарства області Равіля Ахмадулліна та колишнього прес-секретаря підозрюваного Бориса Весніна, повідомила "Русская служба ВВС".

На стадії слідства Ахмадуллін стверджував, що Бєлих надавав заступництво і "допомагав розв′язувати питання" керівництву "Нововятского лыжного комбината" (НЛК) і КК "Лесхоз", які занесли до списку пріоритетних інвестпроектів. Однак у суді він змінив свідчення. Ахмадуллін заявив, що йому нічого не було про це відомо.

Веснін розповів, що періодично одержував від екс-губернатора доручення передати комусь гроші, і назвав це "товариським проханням", цитує Kasparov.ru.

За його словами, передані суми ніколи не перевищували "десятків тисяч рублів". Окрім того, як сказав свідок, за ініціативою Бєлих його губернаторську зарплату повністю перераховували на благодійність.

Веснін розповів, що глава області жив доволі скромно і не був поміченим в отриманні дорогих подарунків.

У даних під час слідства свідченнях Веснін стверджував, що Бєлих купував дорогі сигари й вино, обирав статусні готелі за кордоном, а у 2015 році подарував колишній дружині автомобіль і коштовну прикрасу.

Обидва свідки не змогли виразно пояснити, чому змінили свідчення.

Засідання у справі Бєлих проходило після заяви президента Володимира Путіна на Раді з прав людини. Глава держави назвав "дивною поведінку губернатора, який бере гроші у підприємця – і не в Кірові, а в Москві, і не в робочому кабінеті, а в ресторані, і не в рублях, а в доларах", зазначила "Новая газета".

За даними Слідчого комітету РФ, 24 червня 2016 року Бєлих затримали на місці злочину під час отримання хабара в одному з ресторанів міста Москви. За версією слідства, Бєлих особисто і через посередника отримав €400 тис.

Екс-губернатор заявляв, що хабар йому вручили обманом.

Колишній посадовець перебуває в московському СІЗО "Лефортово". Запобіжний захід йому продовжили до лютого 2018 року.

У 2005–2008 роках Бєлих був головою опозиційної партії "Союз правых сил". У 2009 році президент РФ Дмитро Медведєв призначив його керівником Кіровської області. У липні 2016 року Путін підписав указ про дострокове припинення повноважень Бєлих.