Двом канадцям, яких затримали в Китаї півроку тому, висунули обвинувачення у шпигунстві

Спевор – один із громадян Канади, заарештованих за обвинуваченням у шпигунстві
Фото: ЕРА

Колишнього дипломата Майкла Ковріга і бізнесмена Майкла Спевора затримали невдовзі після арешту в Канаді фінансового директора компанії Huawei Мен Ванчжоу. Китайська влада заперечує зв'язок між подіями. Канадський прем'єр Джастін Трюдо назвав арешт неприйнятним.

Громадянам Канади Майклу Коврігу і Майклу Спевору у Китаї офіційно висунули обвинувачення у крадіжці державних секретів та передаванні їх іноземним державам. Суд заарештував їх, повідомив 16 травня на брифінгу в Пекіні офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Лу Кан, про це інформує Reuters.

Пекін висловив сподівання, що Канада не стане робити "безвідповідальних зауважень" щодо цього судового розгляду, сказав Лу Кан.

Уряд Канади засудив арешт Ковріга і Спевора. Прем'єр-міністр Джастін Трюдо, який перебуває із візитом у Парижі, назвав ситуацію "неприйнятною".

11 грудня 2018 року стало відомо про затримання у КНР колишнього канадського дипломата Ковріга, який зараз є співробітником неурядової організації International Crisis Group. 13 грудня влада Китаю повідомила про затримання Спевора – бізнесмена, який має тісні зв'язки з Північною Кореєю. Чоловіків підозрювали в завданні збитків державній безпеці Китаю.

Затримання розпочали після арешту у Ванкувері фінансового директора компанії Huawei Мен Ванчжоу, підозрюваної у переказах коштів у країни, що перебувають під американськими санкціями.

КНР не пов'язує ці події, проте, як пише Reuters, експерти переконані, що арешт двох канадців є засобом тиску на Оттаву з метою не допустити екстрадиції Мен Ванчжоу у США.