Джонсон погодився на запропоноване Європейським союзом відтермінування щодо Brexit

Джонсон заявив, що членство Великобританії у ЄС шкодить демократії країни
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон дав формальну згоду на відстрочення виходу країни із Європейського союзу до 31 січня 2020 року.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив президенту Європейської ради Дональдові Туску, що формально погоджується на запропоновану Європейським союзом дату відтермінування Brexit. Про це йдеться в листі Джонсона на ім'я Туска від 28 жовтня.

Як пише британський лідер, у нього не залишається іншого вибору, крім як "підтвердити згоду" на відстрочення виходу Великобританії з ЄС до 31 січня 2020 року.

"Я повинен чітко вказати, що це небажане продовження членства Великобританії у ЄС шкодить нашій демократії та відносинам між нами й нашими європейськими друзями", – написав Джонсон.

За словами прем'єра, протягом того часу, що країна буде залишатися у ЄС, він зробить усе для захисту її інтересів.

Джонсон підкреслив, що і далі домагатиметься проведення дострокових виборів у грудні, щоб розв’язати питання Brexit із новим парламентом. Як пише британський лідер, якщо нинішній парламент не схвалить його ідеї виборів, Джонсон переконуватиме країни ЄС не дозволити подальшого відтермінування виходу Великобританії із Європейського союзу.

У червні 2016 року у Великобританії було проведено референдум про вихід країни із Європейського союзу. Це рішення тоді підтримало 51,9% британців. Дату виходу призначили на 29 березня 2019 року.

Британський парламент 13 березня проголосував проти Brexit за схемою "без угоди". Водночас Палата громад кілька разів відхиляла урядовий варіант угоди щодо Brexit.

На саміті 10 квітня лідери країн Євросоюзу затвердили відстрочення Brexit до 31 жовтня.

Джонсон заявляв, що дати Brexit більше не переглядатимуть, отже, імовірний вихід без угоди.

Туск 16 жовтня заявив, що основні положення документа погоджено. 17 жовтня сторони досягли угоди.

20 жовтня Туск повідомив, що отримав лист від уряду Британії про запит на відстрочення Brexit. За даними ВВС, Джонсон також надіслав лист, у якому йдеться про те, що перенесення термінів виходу країни з блоку буде помилкою.

22 жовтня британський парламент проголосував проти прискореного розгляду законопроєкту Джонсона, який ратифікує угоду щодо Brexit.

Того ж дня Туск заявив, що порекомендує 27 членам Євросоюзу узгодити прохання Великобританії про перенесення фінального терміну Brexit.

23 жовтня посли Євросоюзу не дійшли єдиної думки, чи задовольнити прохання Лондона про нове відстрочення для Brexit. Дипломати зберуться знову.

24 жовтня, лідери політичних фракцій Європейського парламенту погодилися перенести дату виходу Великобританії з Євросоюзу до 31 січня 2020 року.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон виступає за проведення дострокових парламентських виборів у країні 12 грудня.