Ейдман: Дуже великий ризик, що Путін спробує організувати аншлюс Білорусі

Ейдман: У російської влади є компромат на Лукашенка
Фото: Игорь Эйдман / Facebook

Щоби підняти свій рейтинг, який падає, президент РФ Володимир Путін може піти на захоплення Білорусі, вважає російський соціолог і політолог Ігор Ейдман.

Нинішній режим у Росії може існувати лише як військова параноя, тому в умовах падіння рейтингу президента РФ Володимира Путіна в Кремлі можуть піти на захоплення Білорусі. Таку думку висловив російський соціолог і політолог Ігор Ейдман у Facebook.

"Як тільки градус ура-патріотичної істерії падає, люди починають замислюватися над причинами своєї бідності і безправ'я. Мундіаль, усупереч очікуванням влади, не упокорив росіян із підвищенням пенсійного віку, ПДВ і цін. Навпаки, трохи розвіявши анестезуючу атмосферу фортеці в облозі, він зробив ці заходи ще болючішими. Швидше за все Кремль буде змушений зробити новий агресивний демарш на міжнародній арені, щоби послабити незадоволення громадян своєю внутрішньою політикою", – розповів він.

На думку соціолога, Білорусь є найбезпечнішою і найвигіднішою метою для Росії.

"Дуже великий ризик, що Путін спробує організувати аншлюс цієї країни... Зробити це Путіну буде зовсім неважко. Я недавно розмовляв із кількома обізнаними вихідцями з Білорусі. Вони в один голос кажуть, що Лука (президент Білорусі Олександр Лукашенко.  – "ГОРДОН") місцевій еліті та населенню смертельно набрид. Водночас у перспективи білоруської опозиції ніхто не вірить. Усі надії пов'язують із Путіним, реальний рейтинг якого в Білорусі набагато вищий, ніж у президента країни", – розповів політолог.

Ейдман зазначив, що за Лукашенка не заступиться ні населення, ні власні, інфільтровані російськими агентами силові структури, ні захід, який називає президента Білорусі "останнім диктатором Європи".

"Як кажуть добре поінформовані люди, у російської влади є компромат на Лукашенка, що містить докази його персональної відповідальності за викрадення і вбивства білоруських опозиціонерів (багато учасників тих подій тепер живе у Росії)", – підкреслив він.

На думку соціолога, Лукашенка можуть шантажем примусити підписати договір про приєднання до РФ.

"Путін, як він часто робить, використовує досвід [Адольфа] Гітлера (ультиматум Емілю Гаху перед захопленням Чехії). Він викличе Лукашенка на переговори і, помахуючи компроматом, поставить йому ультиматум із вимогою підписати договір про аншлюс із Росією. Якщо Батька впреться, його просто інтернують у Москву, а путінська агентура в білоруських силових і держструктурах за цей час за допомогою російських "зелених чоловічків" здійснить переворот. Потім стандартний "референдум" і договір про вступ Білорусі в Російську Федерацію на правах суб'єкта з особливим статусом (конституцію РФ змінити недовго)", – розписав він імовірний сценарій.

Ейдман додав, що потім у Росії почнеться нова ура-патріотична вакханалія.

"Усі претензії до влади забуто. Путін – знову герой, переможець, "що об'єднав два братні народи і відродив Росію в історичних кордонах", – підсумував він.

22 червня Лукашенко заявив, що якщо громадяни Білорусі не будуть виконувати поставлені завдання, може постраждати вся країна.

"Ми на фронті. Не витримаємо цих років – провалимося. Значить, треба буде або до складу якоїсь держави йти, або об нас просто будуть витирати ноги. А, не дай бог, розв'яжуть війну ще, як в Україні", – сказав він.