Екслідер Демпартії Молдови Плахотнюк попросив притулку в Україні – молдовський політик

Після змінення влади в Молдові Плахотнюк покинув країну
Фото: Vlad Plahotniuc / Facebook

За словами лідера молдовської проросійської "Нашої партії" Ренато Усатого, екслідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк, який утік, попросив притулку в Україні, щоб уникнути кримінального переслідування у РФ.

Колишній лідер Демократичної партії Молдови Володимир Плахотнюк подав клопотання про надання політичного притулку у США і в Україні. Про це в ефірі молдовського телеканала TV8 розповів мер міста Бєльці, лідер проросійської "Нашої партії" Ренато Усатий.

"Я запитав декого з українських служб, у чому сенс для Плахотнюка набувати політичного притулку в Україні. Він пояснив мені, що перебуває в міжнародному розшуку за кількома відкритими справами в Російській Федерації, а Україна нікого не видає Росії", – зазначив Усатий.

14 червня Демократична партія Молдови відмовилася від влади, а уряд Павела Філіпа пішов у відставку у повному складі. Нова прем'єр-міністерка Молдови Мая  Санду заявила, що рішення уряду від Демократичної партії піти у відставку запізніле, а Плахотнюк відповість за свої дії за законом. Плахотнюк заявив 24 червня, що йде з посади голови Демпартії і не балотуватиметься на партійні посади на найближчому з'їзді політсили.

15 червня Демократичній партії повідомили, що Плахотнюк покинув країну – поїхав до сім'ї, але має намір повернутися за кілька днів. Куди саме він полетів, у політсилі не уточнили. Плахотнюк повідомив про плани повернутися до Молдови й боротися в опозиції, щоб "повернути країні стабільність".

Після того як група політиків виїхала з Молдови, Санду заявила, що повернення тих представників влади, які спробують утекти, будуть домагатися за допомогою екстрадиції.

За даними ЗМІ, Плахотнюк може перебувати у Великобританії або США. Посол Сполучених Штатів у Молдові Дерек Гоган заявив, що його країна може видати Плахотнюка, якщо такий запит надійде. Водночас посол зазначив, що йому невідомо місцеперебування політика.

Як повідомляло "Радіо Свобода", Плахотнюк є одним із найбагатших людей Молдови.