"Газпром" має намір видобувати газ в Ірані

Іран підписав угоду з "Газпромом"
Фото: ЕРА

В Індії, чий консорціум раніше вів переговори про розроблення газового родовища Farzad-B в Ірані, підписання договору Ірану з російським "Газпромом" розцінили як помсту.

Іран підписав базову угоду з російською компанією "Газпром" про розроблення газового родовища Farzad-B, ідеться на сайті Іранської національної нафтової компанії (NIOC).

Раніше переговори про проект розроблення Farzad-B Іран вів із представниками індійського консорціуму на чолі з ONGC Videsh Ltd.

У тексті вказано, що індійські ЗМІ пишуть про підписання угоди між Іраном і Росією як про помсту Делі за скорочення закупівель іранської нафти.

Міністр нафти Ірану Біжан Зангане повідомив, що раніше "Газпром" підписав угоду про розроблення ще двох родовищ – "Північний Парс" і "Кіша".

За інформацією джерела РБК у міненерго РФ, у випадку з Farzad-B мова йде про підписання рамкової угоди, за якою "має бути угода про конфіденційність, а вже потім зобов'язальний контракт за проектом". Це буде оформлено як нафтовий контракт Ірану Iran Petroleum Contract (IPC).

Газове родовище Farzad-B відкрите у 2012 році. Із 2013 року там видобувають природний газ і конденсати. Загалом запаси родовища становлять приблизно 64,5 млрд м&³3;.

У листопаді 2015 року в міністерстві нафти Ірану заявляли, що російські енергетичні компанії мають високі шанси на отримання розробок нафтових родовищ в Ірані.