Глава МЗС Нідерландів заявив, що його країна й далі блокуватиме приєднання Болгарії до Шенгену

Блок сказав у Софії, що Болгарії поки зарано вступати в Шенген
Фото: EPA

Хоча Єврокомісія підтримала вступ Болгарії в Шенгенську зону, Нідерланди занепокоєні корупцією у сфері видавання паспортів у цій країні. Голландський міністр закордонних справ Стеф Блок підтвердив у Софії, що позиція не змінилася.

Нідерланди й далі блокуватимуть приєднання Болгарії до Шенгенської зони. Про це 5 червня заявив у Софії міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок, повідомляє Euractiv.

За його словами, жителі його країни хочуть переконатися, що "прикордонний контроль під час в'їзду в Болгарію безкомпромісний" і включення у Шенген не призведе до зростання кількості мігрантів у Західній Європі.

Стурбованість Нідерландів викликають корупція під час видавання болгарських національних паспортів, а також факти торгівлі людьми, пише видання.

Водночас Єврокомісія офіційно підтримує прагнення Болгарії стати членом Шенгенської зони. На думку виконавчої влади ЄС, Болгарія відповідає технічним критеріям для членства.

До Шенгенської зони входять 26 європейських держав, які скасували прикордонний контроль. Із країн ЄС до неї не входять Великобританія, Ірландія, Кіпр, Хорватія, Румунія і Болгарія, але в ній є чотири країни, що не входять у Євросоюз: Ісландія, Швейцарія, Ліхтенштейн і Норвегія.

Європарламент неодноразово ухвалював резолюції про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгену, однак Нідерланди послідовно виступають проти розширення зони.