Глава NASA заявив, що відкликав запрошення Рогозіну відвідати США через позицію низки сенаторів

Брайденстайн (ліворуч) зазначив, що його запрошення було спробою зберегти відносини з "Роскосмосом", главою якого є Рогозін (праворуч)
Фото: ЕРА

Запрошення глави "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна у США було спробою зберегти співпрацю Росії і Сполучених Штатів у космічній сфері, однак після критики деяких сенаторів його довелося відкликати, заявив глава NASA Джим Брайденстайн.

Глава NASA Джим Брайденстайн в інтерв'ю виданню The Washington Post 5 січня заявив, що скасування візиту глави "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна у США пов'язане з позицією низки американських сенаторів.

Брайденстайн зазначив, що його запрошення було спробою зберегти відносини з "Роскосмосом", однак після критики деяких сенаторів глава NASA вирішив відкликати його.

Сенатор Жанна Шахін у своїй заяві, яку цитує видання, сказала, що запрошення "одному з провідних архітекторів кремлівської агресії проти сусідів підриває основні цілі національної безпеки США".

Брайденстайн заявив, що, запрошуючи Рогозіна, він вважав – "було б добре, якби світ побачив, що країни, які мають розбіжності з інших проблем, можуть співпрацювати в космічній сфері". Він додав, що не консультувався з Білим домом ані щодо питання про запрошення Рогозіна, ані щодо питання про відкликання цього запрошення.

4 січня у NASA заявили про перенесення запланованого на лютий візиту Рогозіна у США. Про причини такого рішення не повідомляли.

У "Роскосмосі" вимагають офіційних пояснень від NASA.

У жовтні 2018 року глава NASA Джим Брайденстайн повідомляв, що Рогозіна тимчасово виведуть з-під санкцій США, щоб він зміг відвідати США для обговорення робочих питань. За словами глави американського аерокосмічного агентства, він особисто запросив колегу у США для зустрічі з представниками NASA і деякими підрядниками.