Гольдфарб: Не сумніваюся, якщо Трамп втримається в президентському кріслі, Україні мало не здасться

Гольдфарб: У дійсності Київ навряд чи якось впливав на передвиборчу кампанію у США
Фото: Александр Гольдфарб / Facebook

Як будь-яка людина, яка ризикує втратити владу, президент США Дональд Трамп шукає зовнішніх ворогів, зараз ним стала Україна, заявив виданню "ГОРДОН" американський публіцист, голова Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб.

Заява президента США Дональда Трампа про саботаж Україною його виборчої кампанії минулого року пов'язана з намаганням американського лідера вирішити власні внутрішньополітичні проблеми, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" американський публіцист, голова Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб.

"Думаю, Трамп вирішує свої внутрішньополітичні проблеми. Адже його становище дуже хитке. Триває розслідування його можливих зв'язків із Росією. І якщо обвинувачення будуть доведені, Трампу це так не минеться. Він відчуває себе вразливим і шукає контраргументи. Як будь-яка людина, яка ризикує втратити владу, він шукає зовнішніх ворогів. Зараз цим ворогом стала Україна. Хоча в дійсності Київ навряд чи якось впливав на передвиборчу кампанію у США. До того ж, з боку України не було якоїсь активної підтримки Клінтон (кандидат у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон."ГОРДОН"), яка б порушувала закон. Те, що стосовно цього говорить Трамп, – чиста демагогія. А ось у випадку з його можливими зв'язками з РФ усе набагато серйозніше", – зазначив Гольдфарб.

За його словами, у США відбувається протистояння між прихильниками й опонентами президента країни.

"Якщо Україна і симпатизувала Клінтон, то це аж ніяк не означає, що влада країни підтримувала представницю демократів на виборах президента США. Зараз у Сполучених Штатах іде протистояння не між Демократичною і Республіканською партіями, а між прихильниками і супротивниками Трампа. Предметом розбрату, зокрема, виступає російсько-український конфлікт. Той же Конгрес США виступає за посилення санкцій проти РФ. А адміністрація президента проти цього. Тому я не сумніваюся, якщо Трамп втримається в президентському кріслі, Україні мало не здасться. Якщо гору візьмуть його опоненти, США будуть підтримувати Київ", – підкреслив Гольдфарб.

18 серпня 2016 року Національне антикорупційне бюро України оприлюднило фотокопії 19 сторінок "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, у яких згадано тодішнього главу передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта. Наступного дня він пішов у відставку.

10 листопада 2016 року заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що президент України Петро Порошенко і його адміністрація "не робили жодних преференцій" кандидатам у президенти США та зберігали "абсолютно збалансовану і нейтральну позицію".

11 січня 2017 року видання Politico написало, що уряд України намагався допомогти Клінтон перемогти на президентських виборах у США. Видання зазначило, що Україна опублікувала документи про корупційні зв'язки Манафорта, який у 2000-х роках консультував в Україні Партію регіонів, під приводом проведення розслідування в країні.

Кандидат на пост директора Федерального бюро розслідувань Крістофер Рей пообіцяв з'ясувати, чи втручалася Україна в президентські вибори у США у 2016 році.

25 липня у своєму Twitter Трамп заявив про саботаж Україною його передвиборчої кампанії у 2016 році. "Українські спроби саботувати кампанію Трампа – "тихо працюють, щоб проштовхнути Клінтон". Так де розслідування генпрокурора?" – написав президент США.

Сьогодні посольство України в США заявило, що український уряд не допомагав жодному з кандидатів на виборах президента США.