Голова правлячої партії Німеччини розкритикувала тиск посла США на компанії, що беруть участь у будівництві "Північного потоку – 2"

Крамп-Карренбауер заявила, що німецький бізнес дав "однозначну відповідь" на погрози США
Фото: ЕРА

Голова німецького Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що посол США у ФРН Річард Гренелл не вперше погрожує німецькому бізнесу.

14 січня новий лідер Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер в інтерв'ю DW розкритикувала спробу тиску посла США у ФРН Річарда Гренелла на німецькі компанії, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2".

Крамп-Карренбауер зазначила, що така форма дипломатичного звернення незвична, однак американський дипломат уже не вперше висловлює погрози.

"Таке ми вже бачили під час його вступу на посаду. Німецький бізнес уже дав на це однозначну відповідь", – підкреслила вона.

13 січня німецька газета Bild опублікувала уривки листа посла США в Німеччині Гренелла, який пригрозив німецьким компаніям санкціями у разі продовження будівництва газопроводу "Північний потік – 2".

Німецьке видання Handelsblatt 6 січня 2019 року повідомило з посиланням на джерела, що Сполучені Штати можуть запровадити санкції щодо швейцарської компанії Allseas та італійської Saipem за участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2". Allseas і Saipem – спеціалізовані будівельні компанії, які прокладають трубопроводи по морському дну.

10 січня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що введення санкцій США проти "Північного потоку – 2" було б неправильним способом урегулювання спорів щодо постачання енергоносіїв.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній (Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper і Wintershall).

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував побудувати трубопровід в обхід Данії.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив 30 грудня 2018 року, що постачання газу "Північним потоком – 2" мають почати 1 січня 2020 року.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Після інциденту із захопленням російськими силовиками українських військових кораблів у Чорному морі в американському Держдепартаменті зазначили, що США будуть говорити з Євросоюзом про можливе закриття "Північного потоку – 2". 11 грудня члени Палати представників Конгресу США ухвалили резолюцію проти будівництва цього газопроводу.