Ілларіонов: Через санкції федеральний бюджет РФ не дорахувався $30–40 млрд

Ілларіонов: $30–40 млрд  це пристойна сума, яка могла б опинитися в руках влади
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Екс-радник президента РФ Володимира Путіна Андрій Ілларіонов вважає, що міжнародні санкції протягом чотирьох років знизили зростання російської економіки на 8%.

Вводячи санкції проти Росії, країни Заходу хотіли обмежити економічні і фінансові ресурси Кремля для нової агресії. Таку думку висловив екс-радник президента РФ Андрій Ілларіонов в інтерв'ю порталу Delfi.

"Найпопулярніша... оцінка – це 1,5% [російського] ВВП, зниження потенційних темпів економічного зростання в Росії порівняно з потенційно можливими, унаслідок санкцій. Це оцінка Міжнародного валютного фонду. Але її було зроблено два роки тому. Зараз, мабуть, з огляду на додаткові санкції цю оцінку можна підвищити до 2% ВВП. І якщо такі санкції діяли останні чотири роки, отже, загалом це зниження приблизно на 8% ВВП кумулятивного зростання російської економіки", – розповів він.

Екс-радник президента зазначив, що втрати РФ від санкцій значні.

"Нинішній ВВП становить приблизно $1,6 трлн. Відповідно, можна порахувати, що 8% від цієї цифри – це приблизно $130 млрд. Загалом, це пристойна економічна сума. Із них, припустімо, приблизно половину, орієнтовно 40%, можна оцінити як недоотримання коштів загального бюджету, приблизно половину федерального бюджету. Можна сказати, що федеральний бюджет не дорахувався $3040 млрд унаслідок введення цих санкцій", – підрахував Ілларіонов.

Економіст підкреслив, що таку суму становили лише втрати бюджету РФ.

"$3040 млрд – це пристойна сума, яка за інших умов могла б опинитися в руках влади, що могла б використати ці кошти для закупівлі військового спорядження, для проведення нових воєнних акцій. І в цьому сенсі певний ефект на зниження потенціалу агресивних дій у нас є", – підсумував він.

17 грудня 2018 року посли ЄС погодили продовження економічних санкцій проти РФ, введених за агресію РФ на Донбасі. Термін попередніх закінчується 31 січня 2019 року. Їх спрямовано на фінансовий, енергетичний та оборонний сектори, а також на товари подвійного призначення.

Крім того, проти Росії введено обмежувальні заходи через дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України (термін їх дії закінчується 15 березня 2019 року), а також через анексію Криму (діють до 23 червня 2019 року).