Якщо Китай нападе на Тайвань. Сандерс розповів, у яких випадках буде готовим до застосування військової сили

78-річний Сандерс є одним із кандидатів у президенти США від Демократичної партії
Фото: EPA

Сенатор від штату Вермонт, один із кандидатів у президенти США Берні Сандерс заявив, що в разі його обрання главою держави Вашингтон застосує військову силу, якщо буде загроза американському народу або союзникам США, а також якщо Китай розпочне агресію проти Тайваню.

Сенатор від штату Вермонт, один із кандидатів у президенти США Берні Сандерс заявив у інтерв'ю телеканалу CBS 23 лютого, що, якщо його оберуть главою держави, у низці випадків він буде готовим до застосування військової сили.

Серед обставин, за яких військові дії є виправданими, Сандерс передусім назвав загрозу американському народу і загрозу союзникам США.

Політик підкреслив, що вірить у НАТО і вважає, що Сполучені Штати в разі загрози мають співпрацювати з іншими країнами – членами блоку, а "не робити щось самостійно".

Він також сказав, що США мають втрутитися, якщо Китай розпочне військові дії проти Тайваню. За словами Сандерса, США "мають дати зрозуміти всім країнам, що вони не сидітимуть склавши руки і не дадуть іншим змоги для вторгнення".

Тайвань – острів із населенням приблизно 24 млн осіб у 1949 році під час громадянської війни заявив про відокремлення від Китаю, але не оголошував незалежності. Китай вважає Тайвань своєю територією.

Згідно з ухваленим у 1979 році Конгресом США законом про відносини з Тайванем, Сполучені Штати зобов'язані допомагати острову із засобами захисту. Reuters зазначає, що Китай завжди гнівно реагує на продаж американської зброї Тайваню і вимагає його припинення. Опитані агентством експерти вважають, що в разі нападу Китаю Тайваню без підтримки США "вдасться протриматися лише протягом кількох днів".

Президентські вибори у США відбудуться 3 листопада. У республіканців фаворитом вважають чинного президента США Дональда Трампа. Демократи продовжують обирати свого кандидата. На останніх кокусах (попередніх внутрішньопартійних виборах), які відбулися 22 лютого у штаті Невада, перемогу здобув 78-річний Сандерс, повідомляє CNN. Серед його конкурентів, зокрема колишній віцепрезидент США Джо Байден, мільярдер Майкл Блумберг, колишній мер міста Саут-Бенд (штат Індіана) Піт Буттіджедж і сенаторка від штату Массачусетс Елізабет Воррен.