Януковича підозрюють у конституційному перевороті, в офісах Димінського пройшли обшуки. Головне за день

Головні події 6 вересня
Фото: EPA; FC Karpaty Lviv / Twitter

"ГОРДОН" подає огляд основних подій середи, 6 вересня.

Януковичу і Лавриновичу оголосили про підозру в конституційному перевороті

6 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що колишньому президенту України Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції України Олександру Лавриновичу оголосили про підозру в захопленні влади шляхом конституційного перевороту у 2010 році.

Тоді Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, розширивши повноваження глави держави. 

Адвокат Лавриновича Євген Солодко заявив, що підозри і повістки на допит його підзахисному не вручали. Прокурор Генеральної прокуратури України Олексій Донський заявив, що Лавринович із 1 вересня є підозрюваним у справі про захоплення влади, повідомлення йому було надіслано поштою за місцем проживання.

В офісах Димінського провели обшуки

Сьогодні видання ТСН повідомило з посиланням на власні джерела, що у Львові в головному офісі бізнесмена Петра Димінського проводять обшук. Медіа-холдинг ZIK заявив, що обшуки також проходили в офісі інформаційного агентства і телеканала ZIK і на старій базі футбольного клубу "Карпати".

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко повідомив, що в офісах Димінського шукали ДНК бізнесмена.

Спікер МВС Артем Шевченко пізніше сказав, що заява медіа-холдингу ZIK про обшуки їхніх офісів у Львові не відповідає дійсності.

У ДТП загинуло п'ятеро людей, серед яких – відомі політологи

Уранці 6 вересня в ДТП у Рівненській області загинуло п'ятеро осіб: журналіст Володимир Карагяур, політологи Олександр Маслюк, Олексій Курінний, Олександр Никоноров, а також колишній заступник голови Донецької обласної державної адміністрації, активіст Сергій Попов.

Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що Карагяур був за кермом і міг заснути чи не впоратися з керуванням на мокрій дорозі.

Україна готова до обміну у форматі "309 осіб на 87" осіб

У Мінську 6 вересня на засіданні підгрупи з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі у присутності ОБСЄ українська сторона підтвердила пропозицію про негайне звільнення заручників. За словами представника України у підгрупі Ірини Геращенко, Україна готова передати 309 осіб, щоб звільнити 87 українців, чиє місцеперебування встановлено. 

Проект держбюджету-2018 подали на розгляд Кабміну

Проект державного бюджету України на 2018 рік подано сьогодні на розгляд Кабінету Міністрів, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, до 15 вересня проект буде подано на розгляд парламенту. 

Суд над підозрюваними в катастрофі MH17 відбудеться у Гаазі

Судовий процес над підозрюваними у катастрофі малайзійського Boeing на Донбасі відбудеться в Гаазі. Про це 6 вересня, виступаючи в парламенті, заявив міністр безпеки та юстиції Нідерландів Стеф Блок. За його словами, суд у Гаазі є "логічним вибором для цього процесу".

У Києві мітингували за легалізацію авто на іноземних номерах

У Києві під Верховною Радою пройшла акція за легалізацію нерозмитнених авто. Організатори заявили, що вимагають доступного розмитнення, скасування "фальшивих обмежень Євро 5" та обмежень на перепродаж увезених авто, спрощення механізму розмитнення вже ввезених авто. Через протести в центрі столиці України утворилися затори.

За даними Державної фіскальної служби України, в країні наразі незаконно є понад 63,9 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією.