Панголіни можуть бути проміжною ланкою під час передання коронавірусу 2019-nCoV від тварин до людини – вчені

Панголіни поширені в Китаї
Фото: ЕРА

Геномна послідовність нового коронавірусу, виділеного у панголінів, на 99% ідентична геному коронавірусу у людей, які заразилися, з'ясували фахівці Південно-Китайського сільськогосподарського університету.

Проміжною ланкою передання коронавірусу 2019-nCoV від тварин до людини, імовірно, є панголіни (або ящери). Про це йдеться в дослідженні вчених Південно-Китайського сільськогосподарського університету, інформує агентство Xinhua.

Геном штаму коронавірусу, виділеного у панголінів, виявився на 99% ідентичним геному коронавірусу у хворих людей.

Дослідницька група проаналізувала понад 1000 зразків метагеному ящерів, що живуть у дикій природі. Ці знання сприятимуть профілактиці епідемії і боротьбі з нею, сподіваються вчені. Вони також закликали до обережного поводження під час контакту з дикими тваринами.

Панголіни – комахоїдні лускаті ящери з ряду плацентарних ссавців, схожі водночас на броненосців і мурахоїдів. У Китаї їхнє м'ясо вживають у їжу.

Джерелами нового коронавірусу біологи називали змій, зокрема південнокитайського багатосмугого крайта і китайську кобру. Імовірно, вірус мутував, перш ніж зміг заражати людину.

Уперше новий тип коронавірусу, що спричиняє атипову пневмонію, підтвердили 31 грудня 2019 року в китайському місті Ухань.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу 2019-nCoV медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. Водночас у ВООЗ не вважають, що розпочалася пандемія коронавірусу.

Станом на 7 лютого кількість загиблих від нового коронавірусу в Китаї зросла до 636 осіб, кількість інфікованих у країні становить 31 161 людину, 1540 жителів Китаю вилікували і виписали.