Єврокомісія може позбавити Польщу права голосу через незбалансовану судову реформу

Тіммерманс побоюється, що польський уряд візьме під контроль судову систему
Фото: EPA

Законопроекти про судову реформу в Польщі становлять загрозу принципу верховенства права, заявив перший віце-голова Європейської комісії Франц Тіммерманс.

Єврокомісія може позбавити Польщу права голосу в Раді ЄС за спробу провести незбалансовану судову реформу. Про це 19 липня на брифінгу заявив перший віце-голова ЄК Франц Тіммерманс, повідомляє Politico.

На думку Тіммерманса, польські законопроекти про судову реформу є загрозою принципу верховенства права. Він заявив, що таким чином уряд країни буде "повністю" контролювати судову систему.

Тіммерманс повідомив, що ЄК близька до запуску процедури згідно з сьомою статтею Договору про створення Євросоюзу.

У ній зазначено, що члени ЄС та його органи можуть "констатувати існування явної загрози серйозного порушення" одним із членів союзу принципів ЄС, які є загальними для усіх держав-членів. Перед тим як звинуватити члена ЄС в порушенні, Європейська рада надішле потенційному "порушнику" рекомендації.

Спочатку Єврокомісія попросить членів ЄС підтвердити, що закони, які ухвалені в Польщі, порушують верховенство права. У разі якщо більшість європейських країн підтвердить порушення, вони надішлють свої рекомендації із виправлення ситуації. І тільки в тому випадку, якщо Варшава ніяк на це не відреагує, проти неї буде введено санкції.

Керівна в Польщі партія Ярослава Качинського "Право і справедливість" ініціювала судову реформу, намагаючись внести зміни до трьох законів – про Верховний суд, Національну судову раду і Суд загальної юрисдикції. На думку політсили, реформа модернізує судову владу. Опозиція й більшість суддівського корпусу переконані, що такі зміни обмежать незалежність судів.

16 липня у Варшаві кілька тисяч людей вийшли на акцію протесту проти зміни судової системи.

Три колишні президенти Польщі – Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський – у відкритому листі заявили, що ініціатива партії "Право і справедливість" може привести до диктатури.

Президент Польщі Дуда попередив, що накладе вето на зміни до закону, якщо депутати не проголосують за проект закону.

"Право і справедливість" на парламентських виборах 2015 року посіла перше місце й отримала 235 місць у Сеймі.