Єврокомісія запропонувала продовжити обмеження на в'їзд у ЄС до 15 травня

У Єврокомісії вважають, що обмеження на поїздки необхідно продовжити, щоб знизити ризик подальшого розповсюдження коронавірусу
Фото: EPA

Держави – члени ЄС погодили тимчасову заборону на в'їзд у Шенгенську зону через ситуацію з поширенням коронавірусу 17 березня строком на 30 днів, але Єврокомісія пропонує його продовжити.

Європейська комісія закликала країни Шенгенської зони продовжити до 15 травня обмеження на в'їзд у Євросоюз через несуттєві причини. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Єврокомісії 8 квітня.

Досвід країн із боротьби з пандемією коронавірусу засвідчує, що заходи із запобігання розповсюдженню вірусу стають ефективними, коли діють більш ніж 30 днів, ідеться у пресрелізі.

Комісія закликала держави координувати продовження обмежень на поїздки, "оскільки заходи на зовнішніх кордонах можуть бути ефективними тільки в тому разі, якщо їх застосовують усі країни ЄС і Шенгенської зони на всіх кордонах, в один і той самий час та однаково".

Єврокомісар із захисту європейського способу життя Маргарітіс Схінас нагадав, що всі держави – члени ЄС успішно запровадили заходи соціального дистанціювання, щоб уповільнити поширення коронавірусу.

"Обмеження на несуттєві поїздки із третіх країн у ЄС доповнюють ці заходи на зовнішніх кордонах ЄС. Хоча ми бачимо перші обнадійливі результати, обмеження на поїздки необхідно продовжити, щоб знизити ризик подальшого розповсюдження захворювання. Ми не повинні відкривати двері, поки працюємо над охороною безпеки наших домівок", – сказав він.

Обмеження має бути поширено на 30 країн із так званої зони ЄС+: усі члени Шенгенської зони, а також Болгарію, Хорватію, Кіпр і Румунію, які поки до неї не приєдналися.

Єврокомісія 16 березня запропонувала заборонити в'їзд іноземцям у ЄС на 30 днів. Глави держав – членів ЄС підтримали цю ініціативу 17 березня. Заборона не стосується громадян ЄС, членів їхніх сімей, іноземців, які постійно проживають у ЄС, дипломатів, що повертаються додому. На практиці, як зазначає агентство Reuters, деякі країни по-своєму тлумачили це рішення, що іноді призводило до формування на їхніх кордонах довгих черг.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у Китаї у грудні 2019 року. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 1,48 млн, із них понад 330 тис. одужало, а 88 567 померли. У Європі найбільшу кількість інфікованих зареєстровано в Іспанії, Італії, Німеччині, Франції та Великобританії.