Європарламент затвердив рекомендації щодо "Східного партнерства". Країнам-партнерам нагадали, що членства в ЄС програмою не передбачено

Європарламент закликав органи ЄС врахувати прагнення країн "Східного партнерства" до тіснішої співпраці
Фото: EPA

У рекомендаціях Європейського парламенту Раді ЄС, Єврокомісії та верховному представнику ЄС із закордонних справ ідеться, що програма "Східного партнерства" має залишатися привабливою для учасниць.

Європейський парламент 19 червня ухвалив рекомендації Раді ЄС, Єврокомісії та верховному представнику ЄС із закордонних справ і політики безпеки щодо розвитку програми "Східного партнерства". Текст документа опубліковано на сайті парламенту.

Зокрема, Європарламент рекомендував інститутам ЄС "підкреслити, що, згідно зі статтею 49 Договору про Європейський союз, будь-яка європейська держава може подати заявку на вступ до ЄС за умови, що вона поважає цінності людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства закону і прав людини".

"[Органам ЄС рекомендовано] визнати, що, хоча вступу не передбачено в межах "Східного партнерства", програма може сприяти процесу поступової інтеграції в ЄС", – ідеться в документі.

Європарламент нагадує, що для вступу в Євросоюз країна-кандидат має зробити своє законодавство відповідним із європейським, а також відповідати іншим критеріям членства.

Водночас Європарламент зазначає, що "Східне партнерство" має "залишатися привабливою основою для співпраці і підтримувати цей процес згідно із принципом "більше для більшого", щоб країни-партнери були залучені у процес реформ і європейської інтеграції".

Автори резолюції зазначають, що країни "Східного партнерства" демонструють готовність до співпраці, беруть на себе все більше і більше відповідальності" та прагнуть до тіснішої інтеграції з Європейським союзом. У зв'язку з цим резолюція закликає нинішніх і майбутніх керівників інститутів ЄС формувати "амбітний порядок денний" для співпраці з країнами-партнерами.

"Східне партнерство" – проєкт Євросоюзу, існує з 2009 року. Його мета – розвиток інтеграційних зв'язків із шістьма країнами колишнього СРСР: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною. Три з цих держав – Україна, Молдова і Грузія – закликали Брюссель створити додатковий формат взаємодії для асоційованих партнерів і заявляли про намір отримати перспективу членства в ЄС.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель називав Україну головним партнером ЄС серед країн "Східного партнерства".

У травні Рада ЄС схвалила висновки про політику "Східного партнерства" на період після 2020 року. Рада вважає, що "Східне партнерство" має стати більш амбітною і гнучкою основою для співпраці з країнами-партнерами.

Прагнення України до членства в ЄС закріплено в Конституції країни.