Євросоюз запровадив санкції проти 16 осіб у зв'язку з хімічними атаками в Сирії

Кількість фізичних осіб, щодо яких ЄС застосовує санкції до сирійського режиму, зросла до 255 осіб
Фото: EPA

Санкції Євросоюзу введено проти восьми військових високопосадовців і восьми вчених, причетних до розповсюдження і застосування хімічної зброї сирійським режимом.

Рада Європейського союзу додала 16 людей у перелік осіб, до яких застосовують обмежувальні заходи проти сирійського режиму, повідомляє прес-служба Ради ЄС.

"ЄС поширив санкції на цих 16 осіб у зв'язку з їхньою роллю в розвитку і використанні хімічної зброї проти цивільного населення з урахуванням політики Європейського союзу щодо боротьби з поширенням і використанням хімічної зброї", – сказано в повідомленні.

Санкції введено проти восьми військових високопосадовців і проти восьми вчених, причетних до розповсюдження і застосування хімічної зброї.

У Раді ЄС нагадали, що Євросоюз уже вводив санкції проти сирійських високопосадовців у зв'язку з використанням хімічної зброї. Отже, кількість фізичних осіб, щодо яких ЄС застосовує санкції до сирійського режиму, зросла до 255 осіб. Крім того, санкції введено проти 67 компаній.

Санкції проти сирійського режиму ЄС запровадив через насильницькі репресії проти цивільного населення країни. Востаннє ці заходи продовжили в травні 2017 року, вони діятимуть до 1 червня 2018 року.

25 квітня 2017 року США запровадили санкції щодо 271 співробітника Сирійського науково-дослідного центру за звинуваченням у розробленні та виробництві хімічної зброї. Санкції ввели у відповідь на хімічну атаку, яка сталася 4 квітня в місті Хан-Шейхун у провінції Ідліб. За даними правозахисників, загинуло не менше ніж 87 жителів. У використанні хімічної зброї підозрюють сирійську армію. В Організації із заборони хімічної зброї заявили, що в Ідлібі було застосовано зарин або його аналог.

Воєнний конфлікт у Сирії триває із 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролюють бойовики ІДІЛ. У вересні 2014 року операцію проти них почала коаліція на чолі зі США. У вересні 2015 року до конфлікту в Сирії приєдналася Росія. 14 березня 2016 року президент Росії Володимир Путін наказав почати виведення російського військового угруповання із Сирії. Він заявив, що російські військові "загалом виконали" своє завдання в цій країні. Однак авіація РФ регулярно проводить повітряні операції на території Сирії.