Кадиров приїздив до Інгушетії для примирення з колишнім главою МВС республіки

Кадиров і його люди попросили вибачення в інгуського народу
Фото: ЕРА

Після закритої зустрічі з главою Чечні Рамзаном Кадировим екс-міністр внутрішніх справ Інгушетії Ахмед Погоров повідомив присутнім біля його будинку співвітчизникам, що сторони взаємно попросили вибачення, провели колективний намаз і випили чаю.

26 жовтня глава Чечні Рамзан Кадиров приїздив у місто Карабулак в Інгушетії, де проводив зустріч із колишнім міністром внутрішніх справ цієї республіки Ахмедом Погоровим, який виступив проти обміну земель між Інгушетією та Чечнею. Про це із посиланням на Facebook-трансляцію активістів інформує відеоканал "Настоящее время".

Після появи кортежу Кадирова біля будинку Погорова зібралися родичі та сусіди екс-глави МВС. Відеоканал стверджує, що на стихійний мітинг зібралося кілька сотень людей.

Погоров, Кадиров і два його помічники, депутат Держдуми РФ Адам Делімханов і спікер парламенту Чечні Магомед Даудов, спілкувалися всередині приміщення.

Telegram-канал "Ингушетия_2018" поінформував, що після зустрічі з Кадировим Погоров вийшов до мітингувальників і розповів, що "сторони, поспілкувавшись, взаємно попросили вибачення, провели колективний намаз і випили чаю".

"Кадиров із собою привіз Делімханова, муфтія Чечні та інших високопоставлених співробітників. Усі вони попросили вибачення в інгуського народу за свої слова", – ідеться в повідомленні.

"Кавказ.Реалии" зазначають, що конфлікт між представниками Чечні та Інгушетії пов'язаний із акціями протесту в Інгушетії проти зміни кордонів двох республік. Кадиров назвав їх учасників "купкою протестувальників". Погоров відповів, що інгуші – братній народ, який першим захистив чеченців під час Першої чеченської війни. За його словами, про це знає Кадиров і знав його батько. Екс-глава МВС Інгушетії нібито не додав до імені Кадирова-старшого префікс, який додають до імен особливо шанованих людей, що образило главу Чечні.

26 вересня лідери Чечні та Інгушетії Кадиров і Юнус-Бек Євкуров підписали угоду про кордон між республіками. Чечні перейшли частина Надтеречного району Інгушетії і гірничо-лісиста місцевість, а Інгушетії – територія на кордоні з Малгобекським районом.

Підписання документа спровокувало масові акції протесту в Магасі, столиці Інгушетії. До 4 жовтня біля інгуського парламенту зібралося понад 6 тис. осіб. Вони вимагали, щоб питання про кордони вирішували на референдумі.

Кадиров пригрозив Інгушетії війною, якщо кордону між республіками не буде визнано. Проти організаторів мітингів в Інгушетії порушили кримінальні справи.

16 жовтня угода про встановлення адміністративного кордону між Чечнею та Інгушетією набула чинності.

17 жовтня Кадиров написав на своїй сторінці у "ВКонтакте", що "чеченці були, є і залишаться братами інгушів, незважаючи на старанність окремих осіб".

На нараді Кадиров запропонував інгушам спробувати організувати мітинг на чеченській території. "Якщо прийдете, називаючи себе чоловіками, зі словами "це моя територія", якщо вони звідти підуть своїми ногами – тоді я той, ким ви мене обзиваєте. Клянуся!" – заявив глава Чечні.

Увечері 19 жовтня Кадиров їздив у село Сурхахі в Інгушетії миритися зі старійшиною Мухажиром Нальгієвим, який нібито називав його "пастухом". Тоді глава Чечні писав у соцмережі, що "Погорову і таким, як він, немає діла до землі і земельного питання, вони дбають про політичні та провокаційні інтереси, прагнуть внести розбрат між народами".