Китай відмовився пускати американський військовий корабель у свій порт Циндао – Reuters

Востаннє американські кораблі заходили в китайські порти у 2017 році
Фото: ЕРА

За місяць Пекін удруге відхилив запит Вашингтона на заходження в китайські порти американських військових кораблів, зазначає джерело Reuters у Пентагоні.

Китай відхилив запит Сполучених Штатів на заходження 25 серпня в порт Циндао на сході країни американського військового корабля. Про це з посиланням на неназваного представника міністерства оборони США повідомляє 28 серпня Reuters.

Агентство пов'язує подію з напруженими економічними відносинами Пекіна і Вашингтона.

У серпні це вже другий випадок, коли Китай відхилив запит на заходження американських кораблів. Перший раз кораблі не пустили в Гонконг, де поглибилася політична криза.

Джерело Reuters розповіло, що востаннє американські військові кораблі заходили в порти Китаю у 2017 році. У Циндао у 2016 році заходив есмінець США USS Benfold.

Відносини США і КНР у торговельній сфері погіршилися 2018 року, коли президент США Дональд Трамп за кілька етапів збільшив ввізні мита на китайські товари. Китай робив кроки у відповідь.

Минулого тижня протистояння загострилося: і США, і Китай оголосили про плани ввести додаткові мита.

Водночас країни ведуть переговори про укладання торгової угоди. 25 серпня Трамп заявив, що уряд США отримав кілька дзвінків від керівництва Китаю і що Пекін нібито зацікавлений в укладанні угоди. Але в Китаї цієї інформації не підтвердили. Спікер МЗС КНР Ген Шуан заявив 27 серпня, що він "не чув про цю ситуацію щодо двох дзвінків, які згадали США", пише Newsweek.

За прогнозами МВФ, торгова війна США і Китаю може знизити рівень світового ВВП на 0,5% (або $455 млрд) у 2020 році.