Кох про Серебренникова: До чого тут Кирило? Він-то в усіх цих справах точно ні бельмеса не розуміє

Кох: Поясніть мені, як можна вкрасти гроші мінкульту в театрі
Фото: Альфред Кох / Facebook

Те, у чому обвинувачують російського режисера Кирила Серебренникова, можна назвати порушенням бухгалтерської звітності, фінансової дисципліни чи правил переведення в готівку, але не крадіжкою бюджетних грошей, зазначив колишній віце-прем'єр РФ Альфред Кох.

В історії з обвинуваченням російського режисера Кирила Серебренникова в шахрайстві крадіжки грошей немає. Про це у Facebook заявив колишній віце-прем'єр РФ Альфред Кох.

"Поясніть мені, як можна вкрасти гроші мінкульту в театрі. Я реально не розумію. Є замовлення на постановку вистави. Є її вартість, яку готовий сплатити мінкульт. Театр або ставить спектакль і показує його належну кількість разів, або ні", – написав він.

За словами Коха, реальність поставленої вистави, на яку давали державні гроші, "можна легко перевірити".

"Можливий ще шухер-мухер усередині отриманих від мінкульту грошей за спектаклі. Але це вже точно не крадіжка. Назвіть це як хочете: порушення бухгалтерської звітності, фінансової дисципліни, правил переведення в готівку (якщо вони взагалі існують). Але крадіжки, до того ж бюджетних грошей, тут немає", – уважає екс-віце-прем'єр РФ.

Він зазначив, що бюджет заплатив обумовлену суму за товар, який "вироблено та відвантажено споживачу в обумовлені терміни й обумовленої якості".

"Хто, що й у кого вкрав? Де горезвісне "розкрадання бюджетних коштів"? Якщо є якісь порушення фінансових порядків – немає проблем: оштрафуйте, звільніть бухгалтера, директора тощо. Але до чого тут Кирило? Він-то в усіх цих справах точно ні бельмеса не розуміє", – заявив Кох.

Головне управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Росії затримало Серебренникова в ніч на 22 серпня. Його обвинувачують в організації розкрадання не менше ніж 68 млн руб. (приблизно $1,15 млн), виділених у 2011–2014 роках на реалізацію проекту "Платформа".

За словами режисера, обвинувачення проти нього абсурдні, тому що проект "Платформа" було організовано саме за ті гроші, які виділила держава.

У травні 2017 року в Слідкомі РФ повідомили, що керівництво "Седьмой студии" підозрюють у розкраданні приблизно 200 млн руб. ($3,5 млн) у період із 2011-го до 2014 року. У квартирі Серебренникова провели обшуки. Режисер після цього заявив, що він "шокований і здивований". 23 серпня Басманний суд Москви відправив Серебренникова під домашній арешт.