Колишні беркутівці розганяють мітинги в Білорусі – InformNapalm

Українських беркутівців виявили на службі у влади Білорусі
Фото: ЕРА

Волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm ідентифікували трьох екс-беркутівців, які працюють у білоруській міліції.

Колишні бійці розформованої української роти міліції особливого призначення "Беркут" із Миколаєва брали участь у розгоні мітингів у Білорусі. Про це йдеться в розслідуванні міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm.

Як повідомляють волонтери проекту, колишні бійці миколаївського "Беркуту" Микола Стогорняк, Сергій Гавриляк та Сергій Панасенко тепер служать у білоруській міліції, а деякі з них брали участь у затриманнях опозиціонерів під час мітингів у лютому 2017 року.

Стогорняк як свідок виступав у суді над білоруським активістом В'ячеславом Косинеровим, а також як співробітник міліції у справі затриманого Дмитра Митрашевського. На підставі його свідчень опозиційних активістів заарештували на 15 діб.

InformNapalm зазначає, що колишні співробітники "Беркуту" були залучені і під час придушення акцій Євромайдану у 2013–2014 роках.

У червні 2017 року фото людини у формі ОМОН, схожої на колишнього керівника київського "Беркуту" Сергія Кусюка, опублікували російські ЗМІ. Кусюк, імовірно, брав участь у розгоні учасників протестної акції проти корупції, яка відбулася 12 червня на вулиці Тверській у Москві. Офіційно в Росгвардії участі колишнього командира "Беркуту" в акції не прокоментували.