Колишнього главу охорони Лукашенка засудили до 12 років позбавлення волі

Про затримання Втюріна стало відомо у травні 2019 року
Фото: tut.by

Білоруський суд визнав колишнього керівника охорони президента Білорусі Олександра Лукашенка Андрія Втюріна винним в отриманні хабаря.

Верховний суд Білорусі 27 липня призначив Андрієві Втюріну, ексзаступнику секретаря Ради безпеки Білорусі, колишньому керівникові охорони президента Олександра Лукашенка, покарання у вигляді 12 років позбавлення волі. Про це повідомив білоруський портал TUT.BY.

Суд визнав Втюріна винним в отриманні хабаря в розмірі $192 тис., позбавив звання полковника та ухвалив конфіскувати у засудженого ексчиновника суму хабаря.

Загалом суд ухвалив вироки 16 фігурантам справи. Від двох до семи з половиною років позбавлення волі дістали голова правління ВАТ "Белорусский межбанковский расчетный центр" Фелікс Касперович, заступник начальника Головного управління інформаційних технологій Нацбанку Білорусі Андрій Подгорний, генеральний директор "Белтелекома" Сергій Сиводєдов, директор Інформаційно-обчислювального центру міністерства фінансів Юрій Зданевич, начальник управління інформаційної безпеки департаменту безпеки ВАТ "Беларусбанк" Олексій Милованов, керівник "Мобильного сервиса" Володимир Жилін, директор "ТТ-Связьком" Володимир Toмченко, виконавчий директор "Банка БелВЭБ" Юрій Пономарьов.

Як зазначає TUT.BY, тих, кого засуджено до позбавлення або обмеження волі, "за амністією частково звільнять від відбування покарання строком один рік".

Про затримання Втюріна 1 травня 2019 року повідомило російське агентство "Росбалт" із посиланням на джерело в білоруських силових структурах. Співрозмовник агентства стверджував, що Втюрін регулярно передавав росіянам інформацію. "Він не шпигун у звичайному сенсі, його зв'язки дісталися йому як спадщина з минулого", – пояснило джерело.

За інформацією агентства, Втюрін останні 25 років входив у найближче коло глави держави, був близьким до сім'ї президента, а молодший син Лукашенка Микола "буквально ріс на руках у татового охоронця". Посаду в Раді безпеки Втюрін здобув 2014 року, до цього він був начальником служби охорони Лукашенка.