Комітет Сенату США хоче, щоб йому надали інформацію про роботу сина Байдена в Україні

Демократи оскаржили голосування про порядок денний
Фото: depositphotos.com

Комітет із внутрішньої безпеки і урядових справ Сенату США більшістю голосів підтримав рішення надіслати повістку в суд на адресу консалтингової компанії Blue Star Strategies.

Комітет Сенату США надіслав повістку в суд на адресу консалтингової компанії Blue Star Strategies у справі про розслідування діяльності української компанії Burisma і Гантера Байдена, сина ймовірного кандидата у президенти США на виборах 2020 року Джо Байдена. Про це повідомляє CBS News.

Комітет із внутрішньої безпеки і урядових справ США більшістю голосів підтримав рішення вимагати документи в американської компанії Blue Star Strategies, яка надавала консультаційні послуги Burisma. За інформацією телеканала, ці документи пов'язані з діяльністю Гантера Байдена і, якщо компанія їх не надасть, їй можуть загрожувати штрафні санкції.

Порядок денний Blue Star Strategies надіслано в межах розслідувань трьох колегій Сенату під керівництвом республіканців із питань зв'язків між демократами і Україною, зокрема обвинувачення в конфлікті інтересів між Burisma і Байденом.

Співзасновниця і генеральна директорка Blue Star Strategies Карен Трамонтана надіслала лист, у якому підтвердила, що компанія погодилася співпрацювати з комітетом і подала письмові відповіді на запитання, а також документи про зустрічі з федеральним урядом щодо Burisma у грудні.

Демократи оскаржили голосування щодо порядку денного і заявили, що розслідування республіканців є "партизанським" на тлі пандемії коронавірусної інфекції COVID-19.

За інформацією The Hill, сенатор Рон Джонсон також заявив, що хоче оприлюднити звіт про своє розслідування щодо української газової компанії Burisma Holdings і Гантера Байдена найближчими місяцями.

Причиною зовнішньополітичного скандалу та ініціативи запуску процедури імпічменту президента США Дональда Трампа в американському Конгресі стала історія із сином Байдена, який працював у раді директорів української компанії Burisma. Після зміни влади в Україні 2014 року Генеральна прокуратура України розслідувала діяльність Burisma, але згодом справу було закрито. 2016 року Байден-старший вимагав звільнити тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, погрожуючи, що США не виділять Україні $1 млрд кредитних гарантій.

У березні 2019 року тодішній генпрокурор України Юрій Луценко натякнув, що відставка Шокіна пов'язана із кримінальним провадженням, де містилися матеріали про те, що члени ради директорів Burisma, зокрема син Байдена Гантер, отримали $17 млн, походження яких було сумнівним. У травні Луценко наголошував, що у відомства немає доказів правопорушень із боку Джо Байдена або його сина Гантера.

Як випливає зі стенограми телефонної розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 25 липня, український лідер пообіцяв американському колезі, що новий генпрокурор України розгляне ситуацію зі справою компанії Burisma. Пізніше новопризначений глава ГПУ Руслан Рябошапка заявив, що справу Burisma переглянуть.

На пресконференції із Зеленським у Нью-Йорку 25 вересня Трамп говорив, що Гантер Байден отримував від Burisma $50 тис. щомісяця, повідомляють на сайті Білого дому. Пізніше Трамп назвав суму $100 тис.

Після опублікування стенограми розмови Трампа і Зеленського в Національному антикорупційному бюро України заявили, що детективи розслідують події періоду 2010–2012 років, коли син Байдена ще не був у складі ради директорів компанії. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підкреслив, що Байден і його син не фігурують у розслідуваннях українських антикорупційних органів.

Експрезидент Польщі Олександр Кваснєвський, який є членом наглядової ради української газової компанії Burisma, в інтерв'ю агентству Associated Press розповів, що Гантер Байден був активним членом ради директорів, який допомагав компанії і ніколи не використовував свої родинні зв'язки для просування інтересів фірми.

Народний депутат Андрій Деркач опублікував записи розмов п'ятого президента України Петра Порошенка і Байдена 19 травня. Депутат, серед іншого, стверджував, що п'ятий президент України підняв тарифи на 100% заради отримання $1 млрд держгарантій від США. Деркач також заявив, що 2016 року держсекретар США Джон Керрі "разом із Байденом наполягали на звільненні генпрокурора Шокіна, який розслідував справу Burisma і в підсумку вийшов на [батька і сина] Байденів". За словами депутата, йому надали записи журналісти-розслідувачі, які говорили, що Порошенко нібито особисто записував розмови.

Офіс генерального прокурора заніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом опублікування аудіозаписів. Кримінальне провадження розпочали за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Порошенко не відкинув, що до оприлюднення фрагментів його бесід із Байденом причетний Офіс президента, а головна мета замовників скандалу – руйнування відносин між Україною і Штатами.