Конгресмени США мають намір допитати перекладачів із зустрічей Трампа і Путіна – АВС News

Востаннє Путін і Трамп зустрічалися 16 липня в Гельсінкі, вони говорили більше ніж дві години
Фото: ЕРА (архів)

У Конгресі США розглядають варіанти юридичних наслідків для американського президента Дональда Трампа у зв'язку з даними про приховування ним подробиць переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним, пише АВС News.

Юристи комітетів із питань розвідки і міжнародних відносин Палати представників Конгресу США хочуть допитати перекладачів, які були присутні під час зустрічей американського президента Дональда Трампа з його російським колегою Володимиром Путіним, повідомив ABC News чиновник у Конгресі.

За його словами, інформація The Washington Post про те, що Трамп відібрав нотатки перекладача з його зустрічі з Путіним у німецькому Гамбурзі, "змінила розклади".

Чиновник зазначив, що в Конгресі розглядають варіанти юридичних наслідків для Трампа. Юристи комітетів 14 січня обговорять можливість виклику перекладачів глави Білого дому для допиту.

Член Палати представників США від Демократичної партії Адам Шифф зазначив 13 січня у Twitter, що минулого року демократи також мали намір отримати записи перекладача після особистої зустрічі Трампа і Путіна. "Республіканці в нашому комітеті проголосували проти. Чи долучаться вони до нас зараз? Хіба ми не повинні з'ясувати, чи дійсно наш президент ставить Америку на перше місце?" – написав Шифф.

12 січня The Washington Post із посиланням на джерела серед колишніх і чинних американських чиновників повідомила, що Трамп приховує деталі своїх особистих бесід із Путіним. За даними видання, протягом останніх двох років Трамп зустрічався з Путіним п'ять разів, і повністю з подробицями переговорів глав держав не ознайомлені навіть високопоставлені чиновники адміністрації американського лідера.

The Washington Post написала, що Трамп хотів заволодіти записами перекладача після короткої зустрічі з Путіним у німецькому Гамбурзі на саміті "Великої двадцятки" у 2017 році. Останній повноформатний саміт Путіна і Трампа відбувся 16 липня 2018 року в Гельсінкі. Переговори президентів тривали 2 години 10 хвилин.

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США проведе слухання у зв'язку з інформацією про засекречування Трампом змісту бесід із Путіним.