Конституційний суд Чехії ухвалив рішення на користь власника готелю, який відмовляє росіянам через анексію Криму

Власник готелю у 2014 році вивісив оголошення про заборону на проживання росіянам
Фото: Brioni Boutique Hotel **** / Facebook

У березні 2014 року власник готелю в чеському місті Острава Томаш Крчмарж відмовився заселяти росіян, які не засудять анексії Криму. Конституційний суд Чехії 30 квітня 2019 року вирішив, що дискримінації в цьому немає.

30 квітня Конституційний суд (КС) Чехії вирішив, що в забороні селитися у Brioni Boutique Hotel в Остраві росіянам, які підтримують анексію Криму, немає ознак дискримінації. Про це у Facebook повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Власник готелю Томаш Крчмарж 24 березня 2014 року вивісив на дверях готелю оголошення про те, що в готелі не селитимуть громадян Росії через анексію Криму. Зокрема, у Brioni Boutique Hotel відмовилися здавати немери для 49 спортсменів із Росії. Пізніше Крчмарж зробив виняток для росіян, які напишуть заяву про свою незгоду з приєднанням Криму. Власника готелю тоді оштрафували на 50 тис. крон ($2270).

"Я вважав це своїм громадянським обов'язком. Якби я мав армію, то запровадив би надзвичайний стан, оскільки в мене її немає, то я роблю те, що можу". "Потрібно нагадувати людям, які погано вчили історію, що може статися, якщо не звертати уваги на деякі речі. Росіяни вже тут колись були. Я їх тут більше не хочу, ні для себе, ні для своїх дітей. [Президент РФ Володимир] Путін зробив те саме, що перед війною зробив Гітлер у Судетах", – процитував Крчмаржа український дипломат.

За його словами, "пройшовши цілу низку успішних і неуспішних судових розглядів у різних інстанціях, Томаш довів справу до Конституційного суду".

"І ось сьогодні було оголошено вердикт найвищої чеської судової інстанції. Конституційний суд постановив, що в цьому випадку про дискримінацію не йшлося. Він відкинув твердження Вищого адміністративного суду про те, що йшлося про національну нетерпимість, а навпаки, визнав дії готелю раціональними", – зазначив Перебийніс.

Він розповів, що Конституційний суд посилався на міжнародне право і позицію міжнародних організацій щодо анексії Криму.

"Тепер справа знову повертається до Вищого адміністративного суду, який має переглянути своє попереднє рішення з урахуванням вердикту КС. Таким чином, ми маємо надзвичайно важливий прецедент рішення Конституційного суду країни ЄС, у якому не лише відновлено справедливість стосовно людини, що стала на захист України, але й підтверджено протиправність анексії Росією території України", – написав український дипломат.

Він подякував Крчмаржу за його принципову позицію і підтримку України.

Після незаконного референдуму 16 березня 2014 року Росія анексувала Крим і Севастополь. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.