Конституційний суд Інгушетії визнав незаконною угоду про кордон із Чечнею

В Інгушетії проходили протести

Фото: Олег Козловский / Facebook

Угода про встановлення кордону між Республікою Інгушетія та Чеченською Республікою від 26 вересня 2018 року без її затвердження на референдумі не породжує правових наслідків, ідеться в рішенні Конституційного Суду Інгушетії.

Конституційний суд Республіки Інгушетія визнав такою, що не відповідає конституції республіки, угоду про встановлення кордону з Чечнею, повідомляють 30 жовтня на сайті суду.

Обидві республіки входять до складу Російської Федерації.

"Установити, що Угода про встановлення кордону між Республікою Інгушетія та Чеченською Республікою від 26 вересня 2018 року без її затвердження на референдумі Республіки Інгушетія не породжує правових наслідків для органів державної влади, органів місцевого самоврядування, організацій та громадян у Республіці Інгушетія", – ідеться в рішенні суду.

Це рішення суду не повинно мати правових наслідків, оскільки питання поза межами його компетенції, заявили "Коммерсанту" джерела, наближені до регіональної влади.

26 вересня лідери Чечні та Інгушетії Кадиров і Юнус-Бек Євкуров підписали угоду про кордон між республіками. Чечні перейшли частина Надтеречного району Інгушетії і гірничо-лісиста місцевість, а Інгушетії – територія на кордоні з Малгобекським районом.

Підписання документа спровокувало масові акції протесту в Магасі, столиці Інгушетії. До 4 жовтня біля інгуського парламенту зібралося понад 6 тис. осіб. Вони вимагали, щоб питання про кордони вирішували на референдумі.

Кадиров пригрозив Інгушетії війною, якщо кордон між республіками не буде визнано. Стосовно організаторів мітингів в Інгушетії завели кримінальні справи.

16 жовтня угода про встановлення адміністративного кордону між Чечнею та Інгушетією набула чинності.