Краєзнавець із Бурятії стверджує, що на дні Байкалу лежить 11 вагонів золота

На дно Байкалу спускалися на батискафі "Мир"
Фото: sibreal.org

За словами краєзнавця з Бурятії Олексія Тіваненка, на дно Байкалу, де знайшли зливки золота, спускався навіть президент РФ Володимир Путін. Офіційно занурення пов'язували з дослідженням чистоти озера, зазначив дослідник.

На дні Байкалу лежить золото, яке є частиною зниклого в 1920 році золотого запасу Російської імперії. Про це розповів краєзнавець із Бурятії Олексій Тіваненко, пише "Сибирь.Реалии"  в матеріалі за 20 січня.

Золото, за його словами, забрали більшовики в адмірала Олександра Колчака і відправили на поїзді до Владивостока, але дорогою його пустили під укіс у районі станції Маритуй в Іркутській області. Частина вагонів канула "у глибини Байкалу".

"Із 17 вагонів, які відійшли від Іркутська, у Владивосток приїхало всього шість вагонів – є документальні свідчення цього, зокрема кадри кінохроніки, які я бачив. Отже, решта – 11 вагонів – лежать на дні Байкалу", – сказав Тиваненко.

Він пояснив, що у 2009 році під час занурення батискафа "Мир" в озеро дослідники знайшли зливки, але підняти їх поки що немає можливості – золото лежить на глибині приблизно 1,5 км.

"Я на власні очі побачив царське золото! В одному місці, під каменем, лежить гарненький зливочок. Видно, що золото. Нам треба було переконатися, що це дійсно було воно. Повернули апарат, покрутили заднім гвинтом, і пісок здуло. І дійсно стало зрозуміло, що там лежить зливок золота. Помітно клейма, усе збігається", – розповів краєзнавець.

Тиваненко стверджує, що про знахідку повідомили у Кремль, і на дно озера спускався, зокрема, президент РФ Володимир Путін. Офіційно занурення пов'язували з дослідженням чистоти найглибшого прісноводного озера у світі, зазначає краєзнавець із Бурятії.