Крим відвідала делегація із Чехії. Посольство України закликало чеську владу засудити поїздку

Офіційно Чехія не визнає анексію Криму
Фото: EPA (архів)

Посольство України в Чехії закликало владу Чеської Республіки вжити заходів щодо громадян, які незаконно відвідали анексований Росією Крим.

Делегація із Чехії приїхала в Євпаторію і заявила про можливість організації поїздок туристичних груп із країни на анексований півострів. Про це 16 вересня повідомила пресслужба "міської адміністрації" Євпаторії.

Зазначають, що у складі групи були представники торговельної палати міста Усті-над-Лабем, громадські діячі та члени Чеського союзу борців за свободу. Вони заявили, що Євпаторія може бути однією з точок екскурсійного маршруту тургруп.

Чеське видання Deník N повідомило, що в поїздці взяли участь колишній заступник голови чеської компартії Йозеф Скеля і письменниця Ленка Прохазкова.

Того самого дня посольство України в Чехії опублікувало заяву, у якій закликало владу країни засудити поїздку групи чеських громадян в анексований Росією Крим.

"Посольство України в Чеській Республіці звернуло увагу на повідомлення деяких "засобів масової інформації" в окупованому Росією Криму щодо незаконного відвідання окремими громадянами Чехії окупованого півострова. Більшість учасників цієї групи вже не вперше порушують українське законодавство стосовно відвідання окупованої території Автономної Республіки Крим", – заявили в диппредставництві і підкреслили, що за порушення порядку в'їзду на окуповані території передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Також у заяві посольства зазначено, що, за наявною у них інформацією, у складі групи були представники так званої Всесвітньої ради підкарпатських русинів, із якими нещодавно зустрівся президент Чехії Мілош Земан.

"На жаль, це є ще одним підтвердженням того, що ця організація діє в руслі та, очевидно, під керівництвом Кремля з метою дестабілізації ситуації в Україні. Очікуємо, що дії згаданих осіб отримають засудження з боку компетентних чеських органів та чеської громадськості", – додали в дипломатичному представництві.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Чеська Республіка офіційно підтримує територіальну цілісність України, а також є учасницею санкційного режиму проти РФ, запровадженого ЄС за анексію Криму і підтримку Росією бойовиків на Донбасі.

16 березня 2019 року МЗС Чехії заявило, що не визнає анексію Криму, і закликало Росію дотримуватися міжнародних зобов'язань у галузі прав людини.