Курносова: Завдяки пенсійній реформі путінський електорат нарешті побачив, що владі на нього просто начхати

Курносова: Це вже точно не якийсь рядовий вихід росіян на вулиці, а початок нової хвилі протестів
Фото: Ольга Курносова / Facebook

Пенсійна реформа в Росії б'є насамперед по "базовому електорату" президента країни Володимира Путіна, сказала в коментарі виданню "ГОРДОН" політемігрант із РФ, експерт міжнародного аналітичного центру з боротьби з кремлівською пропагандою Continental European Union Club Ольга Курносова.

Через наміри російської влади підвищити пенсійний вік "базовий електорат" глави держави Володимира Путіна не підтримав пропрезидентської партії "Единая Россия", що призвело до її поразки на виборах у закзбори у трьох регіонах РФ. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловила політемігрант із РФ, експерт міжнародного аналітичного центру з боротьби з кремлівською пропагандою Continental European Union Club Ольга Курносова.

"Единая Россия" програла на місцевих виборах у низці регіонів. Це вперше за останні 12 років. У тому, що програли комуністам, нічого дивного немає. Зниження підтримки єдиноросів – результат пенсійної реформи. Вона б'є саме по базовому путінському електорату. І саме завдяки пенсійній реформі путінський електорат нарешті побачив, що владі на нього просто начхати. Їм здавалося, що війни та інші проблеми, які не зачіпають їхнього гаманця, десь там далеко. І раптом виявилося, що коли в країні настала економічна криза, гроші вирішили забирати саме у них. І для них це стало відкриттям, що відбилося на результатах голосування", – підкреслила Курносова.

Вона зазначила, що мітинги лівих сил і прихильників опозиційного політика Олексія Навального відбувалися у різні дні.

"У більшості російських міст акції протесту не були узгодженими з місцевою владою. Звичайно, адміністрація президента намагалася зруйнувати протестну хвилю, порушивши координацію між протестними силами. У підсумку мітинги відбулися у різні дні: у лівих – 2 вересня, у Навального – вчора. Молодь виходила за своїх батьків, у яких просто вкрали гроші. Чому ми побачили таку жорстокість із боку силовиків? Думаю, це було своєрідним змаганням місцевої влади – у кого на протест вийде менше людей. Але, тим не менш, у тій самій Москві деякі мітингувальники залишалися ночувати на Пушкінській площі. По суті, є якийсь посил, що протест стане безстроковим. Подивимося. Але це вже точно не якийсь рядовий вихід росіян на вулиці, а початок нової хвилі протестів. І затриманнями людей не залякати", – сказала Курносова.

За попередніми даними, на  виборах у регіональні парламенти у РФ, які відбулися 9 вересня, "Единая Россия" поступилася першим місцем комуністам у Хакасії, Іркутській та Ульянівській областях.

Також "Единая Россия" програла вибори комуністам у міську думу Новгорода з результатом 24,4% проти 30,6%, у Тольятті – 28,2% проти 35,5%, у Сизрані Самарської області – 34,6% проти 36,2%.

9 вересня, в єдиний день голосування, в регіонах Росії відбулося понад 4,7 тис. виборів різного рівня. У 22 суб'єктах РФ пройшли прямі вибори губернаторів. Із семи одномандатних округів у шести регіонах провели додаткові вибори в Держдуму.

Цього самого дня у РФ відбулися акції проти пенсійної реформи, які анонсував опозиційний політик Олексій Навальний. У 59 містах влада відмовилася їх погоджувати, у 12 – погодила. Поліція активно затримувала і била мітингувальників.

За даними правозахисників, було затримано понад 1000 осіб.