Литва закликала від'єднати Росію від системи SWIFT, якщо Москва не припинить агресії проти України

Резолюцію на підтримку України Сейм Литви ухвалив 10 грудня
Фото: ЕРА

Від'єднати Росію від системи SWIFT Сейм Литви запропонував у тому разі, якщо Москва чинитиме опір або накладе вето на передання Керченської протоки і контролю над окупованими РФ територіями України під контроль ООН, а також якщо не звільнить українських моряків.

10 грудня Сейм Литви ухвалив резолюцію на підтримку України, у якій міститься заклик від'єднати Росію від міжнародної системи передання фінансової інформації SWIFT у тому разі, якщо Москва не піде на деескалацію. Про це повідомляють на сайті Сейму.

У резолюції "Про підтримку України в контексті агресії Російської Федерації" напад на українські кораблі в районі Керченської протоки названо актом воєнної агресії та розцінено як перетин Москвою "червоної лінії".

Сейм закликав до термінового передання Керченської протоки і контролю над окупованими Росією територіями України під контроль ООН, а також звільнення затриманих українських моряків.

"Якщо Росія не виконає цих вимог найближчим часом або накладе вето на ці рішення, пропонуємо ввести всеосяжні санкції, зокрема у російському газовому, нафтовому та фінансовому секторах, включно з їх від'єднанням від системи SWIFT", – ідеться в повідомленні на сайті литовського парламенту.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

5 грудня спеціальний представник Держдепартаменту США Курт Волкер припустив, що Росію можуть від'єднати від системи.

Система SWIFT дає змогу банкам і компаніям обмінюватися фінансовими повідомленнями по всьому світу. Для розрахунків усередині Росії є інші способи роботи, проте міжнародні транзакції без SWIFT неможливі.