Мей запропонувала дозволити громадянам країн ЄС отримати посвідку на проживання у Британії після Brexit

Мей очікує на симетричну пропозицію від ЄС
Фото: EPA

Після виходу Британії з Європейського союзу безперешкодно жити у країні і користуватися державними послугами освіти та охорони здоров'я, а також соціальними пільгами, зможуть громадяни ЄС, які прожили у Сполученому Королівстві протягом щонайменше п'яти років, зазначила прем'єр країни Тереза Мей.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей на зустрічі з лідерами країн Європейського союзу на саміті у Брюсселі висловила готовність надати всім громадянам цих країн, які прожили у Сполученому Королівстві протягом щонайменше п'яти років, постійну посвідку на проживання. Про це повідомляє BBC.

Цей статус дасть змогу цим особам і після виходу Британії з ЄС безперешкодно жити у країні і користуватися державними послугами освіти та охорони здоров'я, а також соціальними пільгами. Поки незрозуміло, з якого моменту будуть відраховувати п'ятирічний термін перебування, зазначає агентство.

Мей підкреслила, що її пропозиція діє лише в тому разі, якщо такі права будуть надані британським громадянам, що проживають в інших країнах ЄС.

Звертаючись до лідерів країн ЄС, прем'єр зазначила, що не хоче того, щоб громадяни країн Євросоюзу, які живуть у Британії, виїжджали зі Сполученого Королівства. За її словами, у багатьох випадках тоді буде йти мова про розділення сімей.

На думку Мей, її пропозиція гарантує визначеність для європейців, які вже побудували кар'єру у Британії, створили сім'ю і зробили свій внесок у добробут британського суспільства.

У Британії наразі проживає майже 3,2 млн європейських громадян, а в інших 27 країнах ЄС – 1,2 млн британців.

Референдум про вихід Великої Британії з ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС.

Офіційна процедура виходу Британії з ЄС стартувала 29 березня 2017 року і триватиме приблизно протягом двох років.

19 червня у Брюсселі розпочалися переговори щодо Brexit. Представники Великої Британії та Європейського союзу погодили графік подальших переговорів.