"Ми над цим працюємо". У вересні 1999 року Єльцин повідомив Клінтону, що президентом Росії буде Путін

Єльцин уважав, що люди звикнуть до майбутнього президента Путіна за три місяці
Фото: ЕРА

У вересні 1999 року президент Росії Борис Єльцин повідомив президенту США Біллу Клінтону, що той найближчими днями зустрінеться з його наступником Володимиром Путіним. Про це йдеться у стенограмі, яку разом з іншими розсекреченими документами опублікувала бібліотека Клінтона.


"Я хочу коротко тобі розповісти про те, що він за людина. Я багато думав про те, хто може стати президентом Росії у 2000 році. Тоді я, на жаль, не зміг знайти жодного кандидата. І ось я нарешті знайшов Путіна, вивчив його біографію, інтереси, знайомих тощо. Я з'ясував, що він – цільна людина, що добре розбирається в доручених їй питаннях. Водночас він ретельний, сильний, дуже товариський. У нього легко вийде завести добрі стосунки й налагодити зв'язки з партнерами", – заявив Єльцин.

Він додав, що Клінтон оцінить Путіна як висококваліфікованого партнера.

"Я переконаний, що його підтримають як кандидата на виборах 2000 року. Зараз ми над цим працюємо", – заявив президент Росії Клінтону.

31 грудня, коли Єльцин заявив про свою відставку, Клінтон зателефонував йому зі словами підтримки.

"Це було непросте рішення, і ти як ніхто інший маєш мене розуміти. Але я хочу підтримати Путіна на 100% і я даю йому три місяці... щоб попрацювати президентом, і люди за ці три місяці до нього звикнуть", – повідомив президент.

Єльцин додав, що Путін є демократом, і Клінтон пообіцяв бути для того добрим партнером.

Єльцин очолив країну в 1991 році. За п'ять років його переобрали на другий термін. 31 грудня 1999 року він оголосив про свою відставку. Виконувачем обов'язків було призначено тодішнього голову уряду Володимира Путіна.