Міністр фінансів США Мнучин скасував візит до Саудівської Аравії

Після відвідування Білого дому Мнучин заявив про відмову їхати в Саудівську Аравію
Фото: ЕРА

До значимих фігур світової економіки, які відмовилися від відвідин бізнес-форуму Future Investment Initiative в Ер-Ріяді, приєднався глава мінфіну США Стівен Мнучин. Бойкот форуму став наслідком зникнення у Стамбулі опозиційного журналіста Джамала Хашоггі, до якого, імовірно, причетні члени саудівської королівської родини.

Міністр фінансів США Стівен Мнучин відмовився від участі у фінансованому урядом Саудівської Аравії глобальному фінансовому та бізнес-форумі Future Investment Initiative, який буде проходити з 23-го до 25 жовтня в Ер-Ріяді. Про це він 18 жовтня написав у своєму Twitter.

Мнучин повідомив, що рішення не їхати на форум ухвалив після зустрічі з президентом Дональдом Трампом і державним секретарем Майком Помпео в Білому домі.

Через зникнення опозиційного саудівського журналіста Джамала Хашоггі від поїздки на економічний форум також відмовилися генеральний директор JPMorgan Chase Джеймі Даймон, голова ради директорів Ford Білл Форд, глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, президент Світового банку Джим Йон Кім, міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер.

Хашоггі зник 2 жовтня після того, як вирушив у Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі для отримання документів про розлучення. Наречена чекала на нього під будівлею протягом 11 годин, але він не вийшов. У консульстві заявили, що Хашоггі провів там недовгий час, після чого покинув дипустанову.

13 жовтня ЗМІ повідомляли, що годинник Хашоггі записав його вбивство – перед тим, як увійти в консульство, журналіст перевів у режим запису синхронізований із його телефоном Apple Watch, телефон залишився в нареченої.

16-го та 17 жовтня турецькі правоохоронці провели обшуки в консульстві. Повідомляли, що під час слідчих дій було виявлено "певні докази", які свідчать, що там було вбито Хашоггі.

За даними Al Jazeera, журналіста розчленували в кабінеті генконсула, керував процесом глава саудівської служби судової експертизи Салах Мохаммед аль-Тубейгі.

Щонайменше п'ятеро людей, яких турецька поліція підозрює у причетності до зникнення Хашоггі, пов'язані зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом ібн Салманом, писало видання The New York Times.

59-річний Хашоггі неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца і міністра оборони країни. Він вів власну колонку у Washington Post. Журналіст покинув Саудівську Аравію у 2017 році після арешту кількох близьких друзів.