Міноборони РФ заявило, що ізраїльські винищувачі мало не збили цивільний літак

Ізраїльські ВПС атакували цілі в Сирії
Фото: EPA

Ізраїльське видання NEWSru.co.il стверджує, що загрозою для цивільного літака, який здійснював приземлення в аеропорту Дамаска, були тільки сили протиповітряної оборони Сирії, що "неодноразово відзначалися хаотичністю дій під час відбиття повітряних ударів".

Військово-повітряні сили Ізраїлю під час авіаудару по передмістю Дамаска (Сирія) 6 лютого могли збити цивільний літак зі 172 пасажирами на борту. Про це 7 лютого заявив представник міноборони РФ Ігор Конашенков, повідомляє "Інтерфакс".

Конашенков зазначив, що ізраїльські F-16 завдали удару по об'єктах у передмісті Дамаска ввечері 6 лютого, і для його відбиття сирійські урядові війська "активно застосовували комплекси протиповітряної оборони".

У момент атаки, стверджує він, в аеропорту Дамаска заходив на приземлення пасажирський лайнер Airbus-320, що виконував рейс Тегеран – Дамаск, який мало не опинився "в зоні смертельного зенітного ракетно-артилерійського вогню".

Представник російського міноборони заявив, що диспетчери відвели літак із небезпечної зони, борт сів на російській авіабазі "Хмеймім" у сирійській провінції Латакія.

Ізраїльське видання NEWSru.co.il із посиланням на дані сервісу Flightradar пише, що йдеться, ймовірно, про літак Airbus A320-211 приватної сирійської авіакомпанії Cham Wings, який прямував із багатогодинним запізненням з іракського Наджафа (а не Тегерана). Дані свідчать, що під час підльоту до Дамаска (перебуваючи східніше від Аль-Кісуа) літак різко змінив маршрут і в підсумку приземлився на російській авіабазі.

Видання вважає, що "безпосередньої загрози пасажирському лайнеру не було", оскільки удару завдавали з південно-західного боку від Дамаска і сирійські ППО намагалися перехопити ракети на захід і на південь від Дамаска (ці позиції сирійських ППО було атаковано). NEWSru.co.il іронізує, що небезпеку для сирійського літака могли являти сирійські ППО, що "неодноразово відзначалися хаотичністю дій під час відбиття повітряних ударів".

Авіаудару по передмістю Дамаска ізраїльські ВПС завдали в ніч на 6 лютого. За даними базованого в Британії Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, внаслідок атаки загинуло 23 людини: вісім сирійських військових і 15 членів іранського воєнізованого угруповання, яке підтримує сили президента Сирії Башара Асада. Зі свого боку сирійське державне агентство SANA стверджує, що більшість ракет збили сили ППО.