Могеріні заявила, що деескалація на Корейському півострові – пріоритет для ЄС і міжнародної спільноти

Могеріні: Ми закликаємо КНДР утримуватися від будь-яких подальших провокаційних дій
Фото: EPA

За результатами засідання Комітету ЄС із політичних питань та безпеки було вирішено посилити дипломатичну роботу, спрямовану на деескалацію ситуації на Корейському півострові, заявила високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні.

Існує гостра потреба в деескалації напруженості на Корейському півострові. Про це йдеться в заяві високого представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні, опублікованій на сайті ЄС.

"Це (деескалація на Корейському півострові."ГОРДОН") пріоритет для Європейського союзу й усієї міжнародної спільноти. Тому ми закликаємо КНДР утримуватися від будь-яких подальших провокаційних дій, які можуть тільки посилити регіональну та глобальну напругу", – сказала Могеріні.

Вона повідомила, що за результатами засідання Комітету ЄС із політичних питань і безпеки було вирішено посилити дипломатичну роботу.

"Подальше прискорення КНДР своїх програм із ядерних і балістичних ракет є серйозним і тривожним порушенням міжнародних зобов'язань КНДР, передбачених у кількох резолюціях Ради Безпеки ООН", – додала Могеріні.

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин не раз заявляв, що країна нарощуватиме ударний ядерний потенціал для атак на американські цілі.

8 серпня видання The Washington Post повідомило, що розвідка США має у своєму розпорядженні дані про готовність Пхеньяна оснащувати свої міжконтинентальні балістичні ракети ядерними боєголовками.

Президент США Дональд Трамп заявив, що Північній Кореї не слід більше погрожувати США. "Вони зіткнуться з нашим вогнем, із нашою люттю та безпрецедентною потужністю", – попередив він.

У відповідь КНДР пригрозила США ракетним ударом по острову Гуам.

"Стратегічні війська Корейської народної армії серйозно розглядають план вогневого облямовування острова Гуам, яке будуть проводити одночасним запуском чотирьох стратегічних балістичних ракет "Хвасон-12" середньої та дальньої дистанції для придушення основних військових баз США та послання суворого попередження", – зазначив північнокорейський генерал Кім Рак Кем.

14 серпня Кім Чен Ин наказав військовим бути готовими завдати ракетного удару в разі необхідності.