"Можливо, ми втратили свій шанс". Каталонські націоналісти розкритикували Пучдемона за відмову від проголошення незалежності

Один із лідерів лівих радикалів Габріель заявила у каталонському парламенті, що чекала від Пучдемона зовсім іншого
Фото: EPA

Прибічники відділення Каталонії заявили, що пропозиція глави женералітату Карлеса Пучдемона про переговори із владою Іспанії є неприйнятною.

Фракція "Кандидати народної єдності" у парламенті Каталонії засуджує президента місцевого женералітату (уряду) Карлеса Пучдемона за відмову від проголошення незалежності. Про це із трибуни парламенту заявила депутат Анна Габріель, повідомляє La Vanguardia.

"Ми сподівалися на урочисте проголошення Каталонської Республіки. Можливо, ми втратили свій шанс", – зазначила представниця ліворадикальної націоналістичної політсили.

Вона висловила незгоду із пропозицією Пучдемона почати переговори із владою Іспанії, яка, за її словами, санкціонувала насильство на вулицях каталонських міст у день референдуму 1 жовтня.

"Єдиним варіантом комунікації з іспанською державою є створення каталонської держави", – сказала Габріель.

10 жовтня Пучдемон заявив, що народ Каталонії надав йому мандат на проголошення регіону самостійною республікою, але закликав відкласти офіційне проголошення незалежності на кілька тижнів, аби провести переговори із Мадридом.

1 жовтня влада іспанського регіону Каталонія спробувала провести референдум про незалежність.

Уряд Каталонії повідомив, що незалежність регіону від Іспанії підтримало 90,18% учасників плебісциту. Явка виборців становила 43%.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой стверджував, що у Мадриді не визнають референдуму. ЗМІ повідомляють, що після заяви Пучдемона уряд Іспанії готує пропозицію про позбавлення Каталонії автономного статусу.

Король Іспанії Феліпе VI засудив організаторів референдуму про самовизначення Каталонії.

Президент Європейської ради Дональд Туск 10 жовтня закликав Пучдемона відмовитися від проголошення незалежності регіону від Іспанії.