МВФ зарезервував $50 млрд для допомоги країнам у боротьбі з коронавірусом

Георгієва заявила про готовність підтримати країни в боротьбі з коронавірусом
Фото: EPA

Міжнародний валютний фонд готовий надати $10 млрд країнам із низьким рівнем доходів і $40 млрд країнам, що розвиваються, для подолання негативного впливу епідемії коронавірусної інфекції на економіку.

Міжнародний валютний фонд готовий надати до $50 млрд для боротьби з наслідками спалаху коронавірусної інфекції. Про це 4 березня заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва на спільному брифінгу з головою Світового банку Девідом Малпассом. Стенограму брифінгу опубліковано на сайті Фонду.

Зокрема, для допомоги країнам із низьким рівнем доходів МВФ зарезервував $10 млрд. Як зазначила Георгієва, доступ до фінансування можна дістати без повноцінної програми співпраці з Фондом.

Інші учасники Фонду – зокрема країни, що розвиваються, можуть дістати доступ до $40 млрд "через інструмент швидкого фінансування".

Надані Фондом гроші можна спрямувати "на першочергові видатки на охорону здоров'я, [на заходи] з догляду за хворими й уповільнення розповсюдження вірусу", а також на стабілізацію макрофінансової ситуації "для подолання шоків" від епідемії коронавірусної інфекції.

"Ми маємо бути готовими надати рішучішу і скоординованішу відповідь, якщо того вимагатиме ситуація", – підкреслила директорка МВФ.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. У Китаї станом на 5 березня коронавірусом заразилося 80 409 осіб, 3012 із них померли. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, станом на 4 березня за межами материкового Китаю зареєстровано 12 668 випадків зараження коронавірусом у 76 країнах, 214 осіб померли. Зокрема, в Італії заразилися 2706 осіб, 107 із них померли.

Наприкінці січня компанія Moody's Analytics прогнозувала, що епідемія коронавірусної інфекції може стати "чорним лебедем" для світової економіки і завдати більшої шкоди, ніж фінансова криза 2008–2009 років. Протягом минулого тижня світові фондові біржі втратили приблизно $6 трлн.

3 березня Федеральна резервна система США вперше з часів фінансової кризи 2008 року знизила базову відсоткову ставку на позачерговому засіданні. У заяві ФРС зазначали, що "коронавірус становить щораз більшу загрозу для економічної активності".