МЗС Китаю відкинуло звинувачення у зволіканні з переданням ВООЗ інформації про коронавірус

У МЗС Китаю стверджують, що ВООЗ не висловлювала невдоволення діями офіційного Пекіна на початку епідемії коронавірусу
Фото: EPA

Пекін повідомив Всесвітню організацію охорони здоров'я та інші держави про початок епідемії пневмонії невідомого походження 3 січня, заявили у МЗС Китаю.

Міністерство закордонних справ Китаю відкинуло звинувачення в тому, що Пекін зволікав із наданням інформації про коронавірус Всесвітній організації охорони здоров'я та іншим державам. Про це на брифінгу 3 червня заявив офіційний представник відомства Чжао Ліцзянь. Стенограму його виступу опублікували на сайті МЗС.

Зокрема, журналіст Associated Press попросив прокоментувати інформацію про те, що ВООЗ висловлювала невдоволення прозорістю уряду Китаю в боротьбі з епідемією в січні поточного року і звинувачувала Китай у зволіканні з наданням інформації про послідовність генів нового коронавірусу й даних про пацієнтів.

"Я не знаю, звідки взялася ваша інформація. Я можу чітко сказати, що ці повідомлення серйозно суперечать фактам", – зазначив Ліцзянь.

За його словами, 3 січня Китай повідомив ВООЗ та інші країни про початок епідемії пневмонії невідомого походження.

"У той час ми не знали, який патоген спричинив епідемію, тому на момент повідомлення вона мала назву "незрозуміла пневмонія". 7 січня Китайський центр з контролю та профілактики захворювань виокремив новий коронавірус і 9 січня поінформував про це ВООЗ та інші країни після перевірки [результатів] експертами. 12 січня, після ретельного наукового підтвердження, ми офіційно повідомили й передали послідовність генів у ВООЗ і завантажили всю послідовність генів у глобальну базу даних ВООЗ", – запевнив представник китайського МЗС.

Ліцзянь додав, що "протиепідемічні заходи, вжиті Китаєм, є відкритими для всього світу і можуть витримати випробування часом та історією".

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. До 3 червня травня у світі коронавірусом заразилося 6,4 млн осіб, померло – 380,7 тис., одужало – приблизно 2,74 млн, інформує Університет Джонса Гопкінса.

США звинувачують Китай у приховуванні масштабів епідемії на самому її початку. У доповіді розвідки США, зміст якого стало відомо агентству Bloomberg, ішлося про те, що Китай приховував масштаби спалаху коронавірусу, занижуючи як кількість випадків зараження, так і кількість смертельних випадків.

Віцепрезидент США Майк Пенс в інтерв'ю CNN 1 квітня сказав, що весь світ міг опинитися у кращому становищі, якби влада Китаю була "відвертішою". Наявні дані дають підстави вважати, що китайці зіткнулися з новим вірусом не у грудні, а місяцем раніше, заявив Пенс.

23 квітня держсекретар США Майк Помпео висловив упевненість у тому, що китайські комуністи "відповідатимуть за те, що трапилося". 3 травня він заявив, що Сполучені Штати мають "величезну кількість" доказів того, що пандемія почалася з витоку коронавірусу з Уханського інституту, хоча згодом зазначав, що впевненості в цьому немає.