На фасаді будинку нобелівського лауреата Елі Візеля, який пережив Голокост, з'явилися антисемітські написи

Зловмисники, зокрема, написали, що Візель перебуває "в пеклі з Гітлером"
Фото: EPA

Румунська поліція розшукує зловмисників, які залишили антисемітські написи на будинку лауреата Нобелівської премії Елі Візеля.

На фасаді будинку в румунському місті Сігету-Мармацієй, де жив письменник і нобелівський лауреат Елі Візель, який пережив Голокост, у ніч із 3-го на 4 серпня з'явилися антисемітські написи, повідомило місцеве видання Axa News.

Зловмисники, зокрема, написали, що Візель перебуває "в пеклі з Гітлером".

Поліція почала розслідування.

Національний інститут вивчення Голокосту в Румунії, названий іменем Елі Візеля, закликав адміністраторів історичного пам'ятника, мерію міста і правоохоронців поставитися до цього інциденту з максимальною відповідальністю і суворістю.

"Цей гротескний акт – це атака не тільки на пам'ять про Елі Візеля, а й на всіх жертв Голокосту", – заявили в інституті.

Візель народився в Румунії в 1928 році. У 1944-му потрапив разом із сім′єю в концентраційні табори: спочатку – в Освенцим, а потім – у Бухенвальд. Батьки Візеля не дожили до звільнення з табору, який майбутній нобелівський лауреат покинув разом із сестрами.

Елі Візель здобув Нобелівську премію миру в 1986 році за літературні роботи, які передають трагедію людства в таборах смерті Гітлера, повідомляють на сайті Нобелівського комітету.

Візель писав на ідиш, івриті, французькою та англійською мовами. Автор понад 40 книг.

Письменник викладав у Єльському та Бостонському університетах. Окрім Нобелівської премії, його було нагороджено Президентською медаллю Свободи (США), Золотою медаллю Конгресу США та орденом Почесного легіону (Франція).

У 2014 році прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху намагався переконати Візеля балотуватися на посаду президента Ізраїлю, але той відмовився.

Візель помер 2 липня 2016 року.