На французькому авіаносці Charles De Gaulle 50 моряків захворіли на COVID‑19. Після цього на карантин відправили 1900 членів екіпажу

Charles De Gaulle повернувся в порт Тулона 12 квітня – на 11 днів раніше від запланованого терміну
Фото: EPA

Як коронавірус потрапив на єдиний французький авіаносець Charles De Gaulle, досі незрозуміло: корабель зробив останню зупинку 15 березня, а перших хворих виявили на борту за три тижні.

На борту флагмана французького флоту авіаносця Charles De Gaulle, коронавірусом заразилося 50 осіб, повідомило 10 квітня у Facebook міністерство оборони Франції.

12 квітня авіаносець прибув у порт Тулона, повідомила радіостанція RFI. Трьох моряків евакуювали з Charles De Gaulle "як запобіжний захід", інших хворих на COVID‑19 перевели в лікарню.

Усі члени екіпажу, а це 1900 осіб (1700 були на авіаносці, ще 200 – на фрегаті, який його супроводжував), пройдуть двотижневий карантин у казармах, після чого їм дозволять повернутися до сімей.

Досі незрозуміло, як коронавірус потрапив на корабель, зазначає газета La Dépêche du Midi. Авіаносець почав похід 21 січня. Кілька тижнів він перебував у Середземному морі, потім перейшов у Північне, звідти – в Атлантичний океан. Остання зупинка відбулася 15 березня в порту Брест (Франція), після цього авіаносець був у Атлантиці, із зовнішнім світом не контактував.

Перших хворих виявили на кораблі за три тижні після останньої стоянки, водночас, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, тривалість інкубаційного періоду при COVID‑19 коливається в межах від одного до 14 днів і найчастіше становить п'ять днів.

Charles De Gaulle ретельно продезінфікують, повідомили в міноборони. Чистити корабель розпочнуть 14 квітня.

Авіаносець повернувся в порт на 11 днів раніше від запланованого терміну.

Charles De Gaulle єдиний авіаносець ВМС Франції, перший французький бойовий надводний корабель з атомною силовою установкою. На авіаносці одночасно можуть бути до 40 літальних апаратів і приблизно 2000 членів екіпажу.

Франція посідає четверте місце у світі за кількістю хворих і померлих від COVID‑19. Станом на вечір 12 квітня у країні коронавірус підтвердили у 95 403 осіб, 14 393 з них померли.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією. За інформацією американського Університету Джонса Гопкінса, у світі підтверджено 1,85 млн випадків зараження коронавірусом, більше ніж 435 тис. пацієнтів одужало, 114 331 людина померла.