На початку 2016 року ФБР повідомило адміністрацію Обами про російські кібератаки – Комі

Комі: Інформацію про кібератаки на сервери Демократичної партії США ФБР дістало від приватних осіб
Фото: EPA

Екс-директор Федерального бюро розслідувань США Джеймс Комі заявив, що не мав доступу до зламаних серверів Демократичної партії США, водночас адміністрація колишнього президента США Барака Обами була проінформована про кібератаки з боку Росії.

Екс-директор Федерального бюро розслідувань (ФБР) США Джеймс Комі заявив, що попередню адміністрацію президента США на початку 2016 року було повідомлено про кібератаки Росії на сервери Демократичної партії, про які спецслужби дізналися від приватних осіб.

Про це Комі заявив на засіданні комітету Сенату США з розвідки, яке транслював Сhastime у Facebook.

Відповідаючи на запитання, чи розмовляв він із представниками попередньої адміністрації (екс-президента США Барака Обами) про кібератаки, Комі сказав: "Так".

За його словами, наприкінці 2015-го – на початку 2016 року спецслужби поінформували американські компанії та громадські організації про загрозу кібератак з метою "довести до відома всіх жертв цієї великої кампанії".

"Ми повідомили їх про можливу спробу впливу, була ціла серія взаємодій із 2015-го до 2016 року. І у 2016 році адміністрація намагалася вирішити, як відповісти на цю дію", – сказав Комі.

Водночас екс-директор ФБР заявив, що спецслужби не мали прямого доступу до серверів Національного комітету Демократичної партії США і у своєму розслідуванні покладалися на інформацію, надану приватними компаніями.

Відповідаючи на запитання, чи був у нього доступ до матеріальних носіїв, які були зламані, Комі сказав: "У випадку з Національним комітетом Демократичної партії у нас не було доступу до самих комп'ютерів, але ми дістали інформацію від приватних осіб".

Комі також заявив, що інформація про першу кібератаку Росії на США з'явилася у нього ще у 2015 році. Крім того, за його словами, у нього немає сумнівів у втручанні Росії у президентські вибори 2016 року у США і в тому, що за цим стояла безпосередньо російська влада.

Президент США Дональд Трамп звільнив Комі з посади директора ФБР 9 травня. "Комі втратив довіру майже кожного у Вашингтоні, як республіканців, так і демократів. Коли всі заспокояться, вони будуть мені дякувати!" – написав Трамп у Twitter.

Звільнення глави ФБР відбулося через кілька днів після того, як він дав свідчення в Сенаті щодо розслідування справи про можливе втручання Росії у президентські вибори у США і зв'язків РФ із виборчим штабом Трампа.

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні у процес президентських виборів у країні. У липні 2016 року сайт WikiLeaks опублікував електронне листування членів Національного комітету Демократичної партії. У Кремлі обвинувачення щодо втручання Росії у вибори у США назвали "нісенітницею".