Співробітник розвідки, який написав скаргу після дзвінка Трампа Зеленському, перебуває під федеральним захистом

Скандал розгорівся після телефонної розмови Трампа із Зеленським
Фото: ЕРА

За словами адвоката співробітника розвідки, який написав своєму керівництву скаргу після телефонної розмови президентів США та України Дональда Трампа й Володимира Зеленського, після інциденту на його адресу почали надходити погрози. Інформатор був змушений звернутися по допомогу.

Співробітник розвідки, який написав скаргу після розмови президента США Дональда Трампа з українським колегою Володимиром Зеленським, перебуває під федеральним захистом. Про це повідомляє телеканал CBS News.

У листі його адвоката Ендрю Бакая, який є в розпорядженні телеканала, ідеться, що офіс директора Національної розвідки активував відповідні ресурси для захисту інформатора.

За словами адвоката, співробітник розвідки побоюється за власну безпеку після погроз на свою адресу.

У середині вересня у ЗМІ з'явилася інформація, що Трамп міг тиснути на українського президента під час телефонної розмови 25 липня. Про це співробітник американської розвідки повідомив в офіційній скарзі на ім'я керівництва.

Глава Білого дому дав згоду на публікацію повної, невідредагованої стенограми своєї розмови з українським лідером.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Із неї випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію". Крім того, український президент скаржився Трампу на ЄС. Він заявив, що Франція й Німеччина "роблять недостатньо" для України в питанні санкцій проти Росії.

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок процедури розслідування, мета якого – з'ясувати, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу. "Президент зізнався в тому, що закликав українського президента вчинити дії, які були б йому політично корисними", – заявила вона.

Трамп називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського.

Зеленський заявив, що під час телефонної розмови його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у виборчу кампанію у США.

26 вересня було опубліковано скаргу розвідника. У її тексті йдеться, що Трамп у розмові із Зеленським "використовував повноваження свого офісу", "чинив тиск" і просив про "втручання з боку іноземної держави" у президентські вибори у США, які мають відбутися у 2020 році.